El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha manifestat aquest dissabte que respecta les decisions judicials que mantenen la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, com a diputat, mentre ha defensat l'"aposta clara pel diàleg polític, que es fonamenta en el reconeixement de l'altre i, sobretot, en la legitimitat de l'altre".

"Si nosaltres reconeixem el president de la Generalitat, que és el que han decidit a Catalunya i les seves institucions, a nosaltres ens toca reconèixer-ho, i de la mateixa forma exigim el contrari, que al president d'Espanya ningú no li qüestioni la seva legitimitat, perquè en aquest cas la legitimitat va vinculada exclusivament amb la legalitat. Una altra cosa és ja els gustos, en la qual cosa un ja no es posa," ha expressat.

Ábalos s'ha pronunciat d'aquesta forma, en declaracions als mitjans, a València, preguntat per si Torra ha de deixar de ser president si ja no és diputat i sobre si el president del Govern, Pedro Sánchez, ha de continuar reunint-se amb ell. Ábalos ha demanat de "no confondre" el pla judicial i el polític. En el primer, ha assenyalat que "li podrà agradar o no" la decisió judicial sobre Torra, però "l'acatament és el que presideix tot" el seu punt de vista. "No em queda més que respectar les decisions judicials", ha insistit.

Segons el seu parer, s'han "de plantejar aquestes qüestions des d'una actitud que es refereix més a la naturalesa del mateix conflicte, que és polític" i, per tant, requereix "respostes polítiques". "Hi ha qui insisteix mes en abundar en el judicial i arriba un moment en què tots ens perdem" perquè "fa falta a més ser un expert en dret per entendre tots aquests laberints judicials en els quals ens anem ficant", ha afegit. En aquest sentit, ha manifestat la seva "confiança en la Justícia" i en la separació de poders, així com la seva voluntat de no "provar d'influir en cap decisió judicial".

Des de "el pla de la política", Ábalos ha assenyalat que és "evident que aquest govern ha fet una aposta clara pel diàleg polític, que es fonamenta en el reconeixement de l'altre i sobretot en la legitimitat de l'altre, que és molt important." "Si un reconeix la legitimitat de l'altre, és normal que no defugi el diàleg", ha remarcat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat