El president Rajoy durant l'acte del PP a Barcelona / QS

"Hi ha qui diu que està en rumb de colisió, però continuarem en la nostra direcció i com més passes es facin en la direcció equivocada, més difícils seran les coses". Aquesta ha estat la dura advertència del president del Govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, als partits independentistes. Rajoy ha aprofitat la seva presència a Barcelona, en l'acte de presentació de candidats del seu partit per al 20D, per deixar clar que no li tremolarà les mà a l'hora de respondre al procés sobiranista amb més contundència.

Així, just l'endemà de la intervenció de fet de les finances de la Generalitat, amb el reforçament de les mesures de control de l'ús dels diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), i dies després que la Fiscalia ordenés als Mossos vigilar la possible comissió de delictes de sedició per part de 21 autoritats catalanes, el líder del PP ha avisat que està diposat a prendre més decisions.

"No volem adoptar més mesures però no depèn de nosaltres, actuaré amb fermesa, prudència i proporcionalitat, defensarem els sentiment de tots, els interessos de catalans, defensarà la nació i la llei i que ningú esperi una altra cosa d'aquest partit", ha sentenciat, mentre reivindicava que ara és l'Estat qui pagarà als proveïdors als que la Generalitat deu factures.

Carregada contra CDC

El candidat del PP a la Moncloa ha responsabilitzat només als indepedentistes de l'actual situació política a Catalunya. I especialment contra Artur Mas i CDC, sense esmentar el president de la Generalitat en funcions. "Els responsables són els que han trencat la seva història, el seu partit i la seva coalició i els que han daurat la píndola", ha acusat. També va advertir sobre un eventual acord entre JxSí i la CUP per a la investidura de Mas: "Convé cuidar els socis i els amics", va deixar anar.

Rajoy també ha recorregut a la història i al sentiment per justificar la seva oposició a una sortida dialogada de la situació política de Catalunya. "Parlo d'Espanya, la nació més antiga d'Europa, la primera que va tancar la seva unitat i la primera que va existir, i existirà sempre tal i com la coneixem ara integrada a Europa", ha emfatitzat.

"Els responsables són els que aparant-se en el sentiment, obliden que la resta també tenen sentiments i obliden que hi ha gent a Catalunya i a Espanya que no volen que ningú li prengui a algú una part del seu país que és Espanya", ha afegit. "Esteu tranquils, ningú us convertirà en estrangers a casa vostra", ha conclòs.

"Experiments" com C's i el "pitjor passat del PSOE"

La presentació de les candidatures també ha servit a Rajoy per vestir-se de candidat a la Moncloa. El cap de files popular ha venut experiència i gestió econòmica. Dues qüestions que ha utilitzat per marcar diferències entre els principals competidors.

Pel que fa als socialistes, Rajoy ha insistit que votar-los és una "equivocació perquè és la tornada al pitjor passat de la crisi". I sobre Ciutadans i Podemos ha estat molt explícit: "no són bons els experiments perquè els programes, els governs i els equips no s'improvisen". Deixant establertes aquestes dues premisses, Rajoy ha demanat a la tropa complir amb l'ordre del 20D:  "Guanyar les eleccions i governar".

Menys atur i abaixar impostos

El president espanyol ha defensat la seva gestió econòmica i que avui dia "hi hagi un milió menys d'aturats que no pas fa un any". Rajoy s'ha venut com la garantia per tal que la recuperació econòmica continuï. La promesa recurrent de la seva intervenció : abaixar impostos "perquè quan han pogut ho han fet".