L'ajuda pel lloguer que el govern de Pedro Sánchez va anunciar que tindrien els joves ja té data d'estrena. Serà el proper dimecres 8 de juny, segons ha avançat RAC1. D'aquesta manera, la Generalitat serà l'encarregada d'obrir el procés per demanar el bo jove d'ajut al lloguer, una prestació de 250 euros mensuals pels joves d'entre 18 i 35 anys durant dos anys i no exempta de polèmiques.

D'entrada, tan sols afectarà a 10.000 persones perquè els requisits són extraordinàriament específics: no tenir uns ingressos superiors als 24.300 euros bruts anuals, estar empadronat al pis i que el preu del lloguer no superi els 900 euros mensuals. Tan sols per aquest darrer aspecte, trobar un lloguer inferior als 900 euros a l'àrea metropolitana de Barcelona, on es concentra la densitat de població, resulta complicat.

La Generalitat lamenta el com s'aplica

Des de l'emissora radiofònica catalana també asseguren que la Generalitat lamenta que La Moncloa no hagi donat marge de maniobra per adaptar la convocatòria i afegeixen: "Per exemple, critiquen que l’aportació sigui de 250 euros per a tothom, sense tenir en compte el cost del lloguer o els ingressos. també critica que l’únic factor que marcarà qui s’endú l’ajut i qui no, és l’ordre de sol·licitud. Fins i tot s’han reforçat els servidors informàtics davant el previsible allau de peticions que hi pot haver dimecres vinent".

El secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, recorda que tan sols el 14,5% d'aquestes ajudes aniran a Catalunya en el conjunt de l'Estat: “Si tenim present que a Catalunya tenim el 17% dels joves i més del 20% dels habitatges de lloguer de tot l’estat, tenim la impressió que aquests 29 milions seran clarament insuficients per atendre la demanda”.

 

Requisits impossibles

L'anunci es va fer el passat octubre del 2021 i la seva aplicació encara no ha arribat. Fins la setmana que ve. També inicialment es va fixar un lloguer de 600 euros que va ser durament criticat. Però això no és tot. A part de tot aquest calvari per poder acabar accedint a l'ajuda, el govern espanyol va afegir una mesura més que és la creació i finançament d'una assegurança per evitar els impagaments en els lloguers del jovent. Concretament, l'assegurança "garantirà" la renda del lloguer durant un any, és a dir 12 mensualitats, i amb una quota que no podrà superar el 5% de la renda anual.

És una mesura pels joves que s'activarà quan no puguin pagar el lloguer sempre que rebin l'ajuda de l'Estat per tal que puguin seguir pagant la renda. Quelcom que suposarà una garantia tant per als llogaters com per als propietaris, segons Sánchez. "Els anuncio la creació d'una assegurança i el seu finançament mitjançant una ajuda als mateixos joves perquè puguin establir una assegurança que garanteixi el pagament del lloguer de la renda durant un any amb una quota que no podrà suposar més del 5% de la renda anual", ha assenyalat. El problema és que aquesta ajuda prèvia, molts dels que puguin tenir problemes, no l'hauran rebuda prèviament per no complir tots els requisits.