Un regal per al Parlament. La presidenta Laura Borràs ha rebut 74 llibres contra l'autoritarisme per part d'Editors.cat. Una setantena de títols de 42 editorials diferents que representen "els mals del feixisme". L'objectiu és que estiguin a disposició dels diputats per llegir els fragments escollits després de qualsevol intervenció de l'extrema dreta.

Alguns dels títols principals són Teoria King Kong  (L'Altra Editorial), Napalm al cor (Anagrama), No som refugiats (Grup Enciclopèdia), La guerra no té cara de dona (Raig Verd Editorial) o Feixisme persistent (Edicions Saldonar). Aquí es pot consultar la llista completa:

La iniciativa pretén que els diputats favorables a la proposta exhibeixin un llibre i llegeixin un fragment després de cada intervenció de l'extrema dreta al Parlament. Va ser l'editor i escriptor Miquel Adam qui va compartir aquesta idea a les xarxes després que Vox aconseguís representació a la cambra. Concretament, demanava una estratègia per respondre el partit d'ultradreta amb lectura de textos "sobre els crims i amenaces vinculades al feixisme i l'extrema dreta al llarg de la història fins a l'actualitat".

En una visita recent a la presidenta del Parlament es va acordar que Editors.cat gestionaria una recollida de títols de poesia, ficció, no-ficció, literatura testimonial, novel·la gràfica, novel·la juvenil, assajos... Uns llibres que treballen per la memòria del franquisme espanyol, el nazisme alemany o feixisme italià, però que també inclouen obres que "s'oposen a tot allò que l'extrema dreta promou: xenofòbia, masclisme rampant i menyspreu a la diversitat", segons l'Associació d'Editors en Llengua Catalana. 

El president d'Editors.cat, Joan Sala, juntament amb altres membres de la junta directiva i l'escriptor Miquel Adam, han fet entrega d'aquests llibres a la presidenta del Parlament aquest dimarts. L'associació té clar que la proposta és un instrument que servirà als diputats per "no haver de perdre el temps i mostrar el seu rebuig al feixisme d'una manera propositiva i sense haver d'aixecar-se dels escons ni argumentar contra cap mur d'intolerància i sofismes". "És una eina de resposta a les diatribes de l'extrema dreta", ha assenyalat Sala durant la trobada amb Borràs.

La iniciativa d'Editors.cat es pot aplicar en els moments de menys atenció i interès mediàtic, ja que pot servir per respondre de manera automàtica a qualsevol intervenció de l'extrema dreta. En aquest cas, el fragment podria ser escollit de manera aleatòria i el desgast intel·lectual seria mínim: es llegeix el fragment i es dona per contestada la intervenció. Per posar un exemple, si es preveu un debat sobre feminisme al Parlament, seria convenient anul·lar el discurs de l’extrema dreta amb sentències ben escollides de llibres que tractin la qüestió.

editors libros autoritarismo laura borras parlament cedida (3)

Els 74 llibres que han regalat al Parlament / Editors.cat

Estratègies contra l'extrema dreta

D'aquesta manera es pot evitar el que diu Adam: "Quan veus diputats democràtics aixecar-se de les seves cadires i marxar t'adones que dones tota la tribuna a l'extrema dreta, els estan regalant l'espai i, per tant, és una derrota". "També és improductiu entrar a discutir punt per punt el que diu l'extrema dreta, perquè és endinsar-se al seu laberint", ha afegit l'impulsor de la iniciativa.

En aquest sentit, Sala també ha dit que han portat "l'antídot i la vacuna contra l'autoritarisme creixent, al nostre país o a tot Europa". "Esperem que aquesta iniciativa tingui un seguiment per part de les institucions, que comprin aquests llibres per tal que coneguin l'autoritarisme i el feixisme", ha conclòs el president d'Editors.cat.

 

Imatge principal: El president d'Editors.cat, Joan Sala, l'escriptor Miquel Adam i la presidenta del Parlament, Laura Borràs / Editors.cat