Les informacions sobre Joan Carles I han obligat a la Casa Reial a maniobrar per marcar distàncies i es preveu que de manera imminent es produeixi un nou gest de distanciament entre Felip VI i el seu pare. Així es despren de l'enquesta de La Razón sobre la monarquia d'aquest diumenge, on la majoria dels enquestats estaria d'acord que el rei emèrit abandonés la Zarzuela. Així ho reconeix el 72,4% dels entrevistats, mentre que el 20,5% rebutja aquest moviment.

Malgrat aquesta dada, la majoria també reconeix que Joan Carles I va ser un pilar bàsic de la Transició. El 80,8% el valora com una figura fonamental, mentre que el 12,2% renega d'aquesta condició. El Rei emèrit és, a més, l'únic membre de la Família Reial que suspèn en la valoració dels enquestats (4,9), mentre que el seu fill obté la nota més alta (6,9), seguit de la Reina Sofia (6,3), de la Reina Letícia (6,1), la Princesa Leonor (6) i la Infanta Sofia (5,9).

Els joves volen la República

De l'enquesta també s'extreu que la majoria dels entrevistats –el 58,3– prefereix com a model d'Estat l'actual Monarquia parlamentària, per sobre del 31,5% que apostaria per un canvi cap a la República que defensa el sector d'Unidas Podemos. Un 10,5% prefereix no expressar la seva opinió sobre això. Per edats, l'opció republicana només predomina el sector més jove de la població –entre 18 i 34 anys– amb un 62,4%, mentre que les tesis monàrquiques s'imposen des dels 35 fins als majors de 55 anys, on assoleix la seva cota de més acceptació –78,9%–.

Partint d'aquests números es podria pensar que en cas que Espanya sotmetés el seu model d'Estat a un referèndum, l'opció que s'imposaria seria el manteniment del sistema actual. Tanmateix, els enquestats no aprecien aquesta necessitat i es mostren reticents a promoure aquesta consulta. Una majoria, el 55,6%, la rebutja, mentre que el 36,9% sí que avalaria que es preguntés sobre aquesta qüestió.

Un 7,5% no sap o no vol manifestar-se sobre aquest assumpte. Per edats, torna a repetir-se el patró i és el sector més jove –entre 18 i 34 anys– qui majoritàriament (70,4%) es mostra partidari d'un referèndum, mentre que entre els 30 i els majors de 55 es descarta l'opció.

El govern espanyol defensa Felip VI

Malgrat entendre que existeix una campanya orquestrada contra la Casa Reial, la majoria dels enquestats considera que el govern espanyol està defensant la figura de Felip VI. El tallafoc que s'ha establert des de Moncloa per evitar que els escàndols del Senyor Juan Carlos esquitxin el seu successor sembla calar en el 62,8% que valora aquest esforç del Govern. Un 28,5%, al contrari, no entén que l'Executiu hagi virat en la seva estratègia de blindar el Rei emèrit i que Pedro Sánchez qualifiqués de "pertorbadores" i "inquietants" les notícies que s'estan coneixent sobre ell.