El 61% dels ciutadans de l'Estat espanyol creuen que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribaria a permetre un referèndum d'autodeterminació a Catalunya si tornés a necessitar els suports dels partits independentistes. Això és el que reflecteix una enquesta de Sigma Dos publicada per El Mundo, en la qual constata la divisió entre els votants del PSOE sobre elements com l'amnistia o el referèndum. Precisament, un 37,2% dels socialistes veurien possible que Sánchez acceptés un referèndum d'autodeterminació en cas que els socialistes tornessin a necessitar els suports de Junts i ERC. En canvi, un 39,8% dels votants socialistes espanyols creu que no ho acceptaria.

Unes xifres similars a la dels votants de Sumar. Els que creuen que Sánchez cediria en aquest aspecte és el mateix percentatge que entre els votants socialistes: un 37,2%. En canvi, un 44,6% dels que van optar per Sumar en les últimes eleccions creuen que no cediria. On no hi ha sorpresa és a la dreta espanyolista, ja que el 89% dels votants del Partit Popular creu que sí que cediria, mentre que entre els votants de Vox hi ha aquesta creença en un 84,9%.

Enquesta El Mundo referèndum
Enquesta de Sigma Dos sobre la possibilitat que Sánchez cedeixi un referèndum / El Mundo

Un 62% dels ciutadans de l'Estat no reconeixen Catalunya i Euskadi com a nació

Una altra dada que reflecteix l'enquesta de Sigma Dos és que un 62% dels ciutadans de l'Estat espanyol no reconeixen que Catalunya i Euskadi siguin nacions, malgrat la voluntat clara de catalans i bascs. Entre els votants del PSOE, un 43,3% sí que ho creuen, mentre que un 62,1% dels votants de Sumar reconeixen Catalunya i Euskadi com a nacions. La deriva centralista de PP i Vox és clara en aquest sondatge, ja que un 91,2% dels votants del PP i un 87,3% dels votants de Vox no reconeixen Catalunya com a nació. 

Alhora, dos de cada tres ciutadans de l'Estat espanyol (64,6%) rebutgen l'amnistia acordada entre el PSOE i l'independentisme, mentre que un 30,3% sí que hi donen suport. Els votants que més abracen aquesta aposta són els de Sumar sobre un 75%. El socialisme espanyol està dividit sobre aquesta aposta, malgrat que el 'sí' entre els seus militants va ser rotund en la consulta que va formular el PSOE. Concretament, un 44,5% dels socialistes donen suport a aquesta mesura per als fets del Procés, mentre que un 45,8% la rebutja. Entre la dreta, el 'no' és rotund, ja que un 94,1% dels votants del PP i un 89,2% dels votants de Vox la rebutgen.

Enquesta El Mundo amnistia
Enquesta de Sigma Dos sobre el suport a l'amnistia acordada entre PSOE i independentisme / El Mundo

Tot i això, l'amnistia tirarà endavant gràcies al seu suport al Congrés dels Diputats, on el pròxim dimarts començarà a debatre's. De fet, els populars han forçat una votació perquè cada diputat del PSOE faci públic el sentit del seu vot de forma oral. El PP, a més, voldrà convertir la compareixença de Sánchez com a president del Consell de la UE del pròxim dimecres en una ofensiva contra l'amnistia amb la complicitat del Partit Popular Europeu i amb les eleccions europees a poc més de 6 mesos. 

Així mateix, el 57,7% dels ciutadans de l'Estat espanyol consideren que l'acord amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, és "il·legítim", ja que "és un fugitiu de la justícia". Entre els socialistes, el rebuig baixa al 35,8% i domina el 55,3% que sí que aprova haver pactat. Aquest patró es repeteix davant els verificadors, una altra cessió del PSOE a Junts per Catalunya: una majoria d'espanyols (48,3%) entén que "amplifica una imatge errònia de la qualitat de la democràcia espanyola", però la majoria dels socialistes se situa amb Sánchez, en la idea que "reforça la imatge democràtica" (52,9%).

Enquesta El Mundo Puigdemont
Enquesta de Sigma Dos sobre la legitimitat de l'acord entre Junts i el PSOE / El Mundo

Més rebuig a la condonació del deute que a l'amnistia

No obstant això, la distància entre els votants del PSOE i Sánchez torna a aflorar a causa de la condonació de 15.000 milions d'euros de deute de Catalunya. Rep major oposició fins i tot que l'amnistia, tant entre el total d'espanyols (65,7%) com entre els afins al president: el 49,6% dels socialistes "no està d'acord" amb la condonació, 10 punts més que els que sí que la secunden. Fins i tot entre els pròxims a Sumar emergeix un 29,7% en contra d'aquesta condonació del deute només per a Catalunya, per a ERC, per a Junts. En canvi, un 45,1% dels ciutadans de l'Estat sí que donarien suport si s'apliqués un 'café para todos' i s'executés a totes les comunitats autònomes, mentre que un 43,1% la rebutjarien. Tot i que la gran majoria de comunitats autònomes estan governades per PP i Vox, aquests dos partits serien els que rebutjarien aquesta mesura de forma contundent. Un 68,7% entre els votants del PP, mentre que un 69,9% entre els de Vox. 

Enquesta El Mundo Condonació del deute
Enquesta de Sigma Dos sobre el suport a la condonació del deute a Catalunya / El Mundo