Aquest divendres comença el judici a Dani Gallardo, el jove de 23 anys que fa un any que està en presó preventiva. El van detenir a la concentració que es va fer a la Puerta del Sol de Madrid contra la sentència del procés. El judici té previstes dues sessions, avui i el proper 17 de novembre.

Gallardo està acusat de desordres públics, atemptat contra l'autoritat i lesions greus. El van arrestar el 16 d'octubre, just després de la concentració, durant els enfrontaments entre els manifestants i la policia. Segons la seva defensa, Dani Gallardo estava intentant defensar una amiga seva de les agressions policials.

Aquest darrer any se l'ha passat a la presó d'Alcalà Meco. Fins ara s'han denegat tots els recursos per poder sortir en llibertat provisional i l’informe policial l’acusa d’haver intentat agredir un agent amb una barra amb claus extreta d’un palet. La Fiscalia demana 6 anys de presó

La construcció d'un cas

Segons les proves i els fets, l'acusació es construeix per criminalitzar la protesta. No hi ha indicis, segons la defensa, d'allò de què pretén acusar-lo la policia. L'informe policial acusa Gallardo d'haver colpejat amb un pal amb claus el casc d'un policia. La defensa ho desmenteix, així com apunta la hipòtesi que la presó provisional ve determinada pel segon cognom de Gallardo, Herzog, que és alemany. 

“En aquestes càrregues detenen tres persones, una de les quals menor d’edat, però el Dani no el detenen allà, sinó molt més tard”, relata Alejandra Matamoro, portaveu del Moviment Antirepressiu de Madrid, que s'ha fet càrrec de la defensa de Gallardo. De fet, el Dani ja estava tornant cap a casa amb els seus amics quan van topar amb la policia, ja passats els disturbis. Els antiavalots van per ells i els nois fugen com poden. Els agents aconsegueixen atrapar l’Elsa, una amiga del Dani. “Ell s'adona que no els segueix, que l’ha agafat la policia i l’estan apallissant. Llavors gira en rodó i va a ajudar-la. Allà és quan el detenen i l'apallissen a ell també”, explica la portaveu del Moviment Antirepressiu de Madrid.

La principal acusació contra Dani Gallardo és per, suposadament, haver agredit un policia amb un pal de fusta amb uns claus rovellats, extret d’un palet, que s’hauria clavat al casc, però no l’hauria perforat. “No és cert. Ni tan sols hi ha proves reals ni consistents”, denuncia l’Alejandra. La principal prova és una fotografia del casc, que va ser degudament filtrada a El Mundo per incriminar el Dani. “A la foto s’hi veu el casc amb el pal clavat, però a comissaria. És impossible que això hagués aguantat el trasllat. No s’aguanta per enlloc”, diu la portaveu del col·lectiu. A més a més, subratlla, el Dani és un noi de complexió molt prima que no tindria ni la força per clavar-ho en el casc d’un antiavalots. “I si l’aconseguís clavar, no podria amb tanta profunditat que pogués aguantar fins a arribar a comissaria i fer-li la foto”, sosté.

L’altra prova és l'informe de lesions del policia suposadament agredit, que “ni existeix”, segons l’Alejandra. “El policia va allà i diu que té dolor al cap. El tractament que li donen és, simplement, ibuprofèn. Això és l'informe de lesions”, assenyala. Per acabar-ho de reblar, l'informe de lesions presentat per l’agent és una hora anterior a la detenció de Dani Gallardo. “L’acusació se sustenta com sempre en la paraula del policia, que en aquest país és suficient per fer i desfer. El que digui el policia va a missa”, denuncia la defensa. Estan preparats per a més irregularitats i “sorpreses” durant el judici oral. “En aquests casos mai se sap”, admeten.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat