Els socialistes tracten de donar per mort el procés, tanmateix, no estan convencent ni el Govern ni a bona part dels ciutadans espanyols. Segons una enquesta de SocioMetria per a El Español, el 53,8% dels espanyols creu que Pedro Sánchez autoritzarà un referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya. Per altra banda, el 38% de la població considera que aquest no és un escenari possible i només un 8,2% no es posiciona. 

Així doncs, la majoria dels ciutadans espanyols es mostren convençuts que l'actual govern espanyol autoritzarà la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, concretament, un tipus de votació al marge de l'actual marc constitucional espanyol. En el mateix sondeig s'ha matisat el tipus de votació, per tal que els enquestats no es confonguessin amb alguna mena de consulta emmarcada dins de la constitució. Malgrat tot, gran part dels enquestats es mostren convençuts que els socialistes autoritzarien la votació de totes maneres.

enquesta catalunya el español

Font: El Español

Els més convençuts, els votants de dretes

Pot ser cridaner que la majoria dels enquestats es mostrin convençuts que el PSOE se saltaria la constitució per autoritzar un referèndum a Catalunya, però s'ha de tenir en compte que la majoria dels enquestats s'han identificat com a votants de la dreta espanyola, justament l'ala política que fa mesos que sosté per activa i passiva que els socialistes farien això mateix. 

Per més que els socialistes hagin negat cap mena d'intenció de permetre una votació sobre la independència de Catalunya, els votants de la dreta espanyola han fet cas omís. En canvi, han escoltat a la perfecció el PP, Vox i Ciutadans quan han afirmat que aquesta és l'autèntica intenció dels socialistes. Segons l'enquesta, el 71,7% dels votants de Ciutadans creu que Sanchez autoritzaria el referèndum, mentre que el 83,3% dels votants del PP ho creuen. Finalment, al capdavant hi ha els votants de Vox, el 86,2% dels quals estan convençuts que els socialistes autoritzaran un referèndum. 

enquesta catalunya el español per partits

Font: El Español

Els percentatges són totalment oposats pel que fa als votants de les formacions de l'esquerra espanyola. El 18% dels voltants d'Unidas Podemos considera possible aquest escenari. En el cas del PSOE el percentatge s'enfila fins al 18,9%. En el cas dels partits no estatals, un 50% dels enquestats considera que és possible aquesta mena de convocatòria. Pel que fa als abstencionistes el percentatge és del 60%. Si desgranem per edat, es pot observar que els majors de 66 anys són els més convençuts que aquest escenari es donarà.