500 diputats i exdiputats de fins a 25 països han demanat "l'alliberament immediat" de l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell. Ho han fet aquest dijous en un homenatge a la cambra catalana. A l'acte s'ha llegit el manifest al qual s'hi han adherit els centenars de parlamentaris i ha comptat amb la participació dels expresidents del Parlament, l'actual president, Roger Torrent, i la presidenta del parlament Gal·lès, Elin Jones, que aquest divendres també la visitarà al centre penitenciari de Mas d'Enric.

En el manifest, els diputats i exdiputats demanen el seu "alliberament immediat" ja que, segons diuen, l'expresidenta del Parlament "va actuar atenent sempre el reglament de la cambra, i va complir les funcions inherents al seu càrrec, tot preservant tant els principis de l’autonomia parlamentària i la separació de poders, com la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats i diputades".

En aquesta línia el manifest denuncia que l'acusació del delicte de rebel·lió contra Forcadell "afecta els fonaments democràtics de tot sistema parlamentari. Una democràcia parlamentària no es pot permetre censurar els debats polítics en el seu parlament, ni prohibir als diputats i diputades d’exercir lliurement les seves funcions amb respecte a la normativa de la cambra".

A més de demanar la llibertat de Forcadell, els parlamentaris i exparlamentaris insten a "resoldre per vies no penals els conflictes institucionals i polítics" perquè, segons afirmen, "la utilització de la justícia penal com a instrument de coacció de l’activitat d’un parlament és incompatible amb els principis que regeixen les democràcies parlamentàries".

Entre els signants, es troben diputats i exdiputats del Parlament i el Congrés, consellers i exconsellers, i l'expresident de la Generalitat Artur Mas. A més, hi ha 39 eurodiputats, com José Bové, la vicepresidenta del Parlament Europeu Heidi Hautala i la copresidenta dels Verds Ska Keller, entre d'altres. També hi ha presidents de cambres regionals, com la de l'Assemblea Nacional de Gal·les, Elin Jones, el del Parlament Flamenc, Jan Peumans, l'Assemblea Corsa, Jean-Guy Talamoni, el del Parlament de les Illes Fèroe, Páll á Reynatúgvu, i del Parlament Basc, Barkartxo Tejeria.

A continuació, es pot consultar un per un els diputats i exdiputats d'arreu d'Europa que s'han adherit al manifest.