El conseller Joaquim Forn ha clavat cinc cleques als fiscals que l'interrogaven, no sempre amb afirmacions certes, cosa que ha provocat fins i tot rialles entre el públic que ha assistit avui al judici al procés.

El primer episodi és quan el fiscal Fidel Cadena ha preguntat a Forn si els consellers que van deixar el Govern en l'etapa final estaven contra el referèndum, apuntant a divisions internes. "No ho crec, perquè tots van anar a votar l'1-O", ha estat la resposta de Forn, que ha provocat les rialles del públic. El magistrat Manuel Marchena ha hagut de demanar que el públic no exterioritzés la seva opinió.

La segona cleca, rematada pel fiscal, ha estat quan aquest ha preguntat si Forn havia estat detingut alguna vegada per les seves idees. "Em van detenir el 1986 per portar una bandera catalana a l'Estadi Olímpic", ha deixat anar el conseller. El fiscal no ha estat àgil i ha repreguntat amb matusseria: "Dic per les seves idees independentistes". Forn ha estat irònic. "Home, no sé si era per les idees, va ser per una bandera catalana, que deu ser inconstitucional".

La tercera cleca és quan el fiscal ha acusat davant Forn la Crida, creada fa dos mesos, de promoure l'ocupació dels col·legis electorals per al referèndum de l'1-O del 2017, fa dos anys. Després ha descrit Puigdemont com el "delegat de l'Estat" en comptes de "president".

La Crida s'ha pres amb ironia l'afirmació del fiscal, i ha dit que si haguessin existit fa dos anys sí que haurien participat en l'obertura dels col·legis electorals.

La quarta cleca és quan el fiscal ha preguntat a Forn si era militant de l'ANC o Òmnium, dues entitats plenament legals. I després ha afegit si els seus líders, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, havien participat en una reunió. "Estaven a la presó", ha recordat Forn tancant el tema. També ha acusat el fiscal de fer relats "peliculeros".

La cinquena cleca és quan Forn no s'ha estat de reclamar al fiscal que evités de donar dades "que indueixen a error", en dir que havia parlat 18 cops amb Jordi Sànchez durant la protesta davant la Conselleria d'Economia, quan van ser 4 o 5. Les altres eren simples intents de trucar.

Forn: "Ningú dels Mossos va actuar contra la Constitució", per Gemma Liñán