La Cambra de Comerç d'Espanya ha pagat 484.000 euros per fer campanya per contrarestar l'independentisme i demostrar que "Espanya és una democràcia consolidada". La Cambra ha contractat una campanya internacional per defensar als mitjans de comunicació estrangers i a les organitzacions d'empresaris estrangeres que "Espanya és un estat de dret", segons publica el diari El Mundo.

Una portaveu d'aquesta institució ha explicat al rotatiu que el motiu és "reforçar la imatge d'Espanya i fomentar l'arribada d'inversions". La Cambra de Comerç, presidida per Josep Lluís Bonet, ha adjudicat aquesta campanya a l'agència britànica Brunswick perquè promogui que "Espanya és una democràcia que va haver d'aplicar l'article 155 davant un acte il·legal de secessió".

Les condicions que s'han posat a l'agència inclouen "combatre el dany reputacional patit davant l'opinió pública internacional, concretament en l'àmbit econòmic, com a conseqüència del procés independentista". La portaveu de la Cambra ha assegurat que no s'ha actuat per ordre del govern espanyol i ha recordat que la Llei 4/2014 de les Cambres Oficials de Comerç obliga l'organisme a "defensar els interessos generals del comerç, la indústria i els serveis de navegació".

Els països on es considera més important aplicar aquesta campanya són Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit; a tots tres països hi ha membres del Govern exiliats. La duració prevista de la campanya contractada és de set mesos, fins a final del 2018.