La sorprenent imatge d'un capellà beneint una unitat de l'exèrcit espanyol davant la creu del Valle de los Caídos, ara anomenat Cuelgamuros, es va fer pública el juny de 2022. Ara, s'ha revelat que aquest capellà forma part de la plantilla de sacerdots del Ministeri de Defensa i que durant el 2022 va rebre una retribució pública de 41.952,30 euros, segons ha avançat eldiario.es. Tot just van aparèixer les imatges, Defensa va anunciar que obririen un "expedient disciplinari" al capità de la unitat que havia decidit desplaçar als soldats fins aquell indret, doncs bé, després de gairebé un any, el departament que lidera Margarita Robles no té constància que s'hagi aplicat cap mena de "suspensió provisional de les seves funcions" per al capellà. 

86 sacerdots a les Forces Armades

Als capellans de l'Arquebisbat Castrense se'ls aplicarà "el règim disciplinari vigent per als funcionaris de l'Administració civil de l'Estat", segons recull el Reial decret que estableix la creació del Servei d'Assistència Religiosa en les Forces Armades. Així doncs, les mesures sancionadores les ha d'aplicar l'arquebisbe, tot i que, el ministeri de Defensa també té competències en els expedients perquè el màxim responsable eclesiàstic militar "podrà proposar al ministre de Defensa, o autoritat en qui delegui, la suspensió provisional de funcions", segons apunta el citat diari. 

El capellà en qüestió forma part del servei d'assistència religiosa, que està format per capellans catòlics, que un cop han superat una oposició, comencen a formar part de les Forces Armades, i per tant rebent una retribució corresponent pels seus serveis. El ministeri de Defensa és la institució que s'encarrega de pagar anualment el sou a aquests clergues. Així doncs, en el total de 41.952,30 euros que percep el sacerdot s'inclou "el còmput anual i en termes íntegres, sense incloure deduccions ni desglossament de conceptes retributius", detalla el ministeri. Segons les dades de 2021, Defensa va destinar 4,6 milions d'euros per pagar el sou dels 86 sacerdots de les Forces Armades. En el total s'inclouen els 242.807 euros destinats al manteniment de les instal·lacions religioses que formen part del departament castrense. 

Benedicció a la unitat militar 

Les imatges del capellà beneint la unitat de l'exèrcit es van difondre a través del canal de Telegram Ciudadanos Uniforme. I es podia veure com els soldats es col·locaven agenollats davant la creu de Cuelgamuros mentre el capellà els beneïa. "Que el senyor beneeixi igual que sempre als qui serveixen a la pàtria sota aquesta banderola. Que el senyor cuidi amb la seva provisió als membres d'aquesta unitat i a tots els components del batalló Wad Ras i de les nostres forces armades. Que el senyor miri benignament a Espanya i li concedeixi la pau amb tots els pobles del món", va afirmar el capellà.