Les noves dades publicades pel World Values Survey (WVS) asseguren que gairebé el 40% de la població espanyola preferiria un règim autoritari a un sistema democràtic. L'enquesta, feta per aquest organisme de renom internacional, també revela que la tendència està en augment en els darrers anys, al contrari que en la majoria de països europeus.

El WVS va explorar els valors democràtics i opinions de la societat espanyola entre els anys 2010 i 2014. En preguntar com valorarien que Espanya "tingués un líder fort que no hagués de preocupar-se amb el parlament i les eleccions", el 7,6% va assegurar que seria una opció "molt bona" i el 31,9% la va considerar "bastant bona".

D'aquesta manera, el 39,5% dels espanyols estarien a favor d'un règim autoritari, una dada similar a la de països com el Pakistan (42%) o Nigèria (48%).

A més, l'enquesta del World Values Survey mostra que la tendència a estar a favor d'un líder autoritari entre la societat ha anat creixent els darrers anys. El 1995 tan sols el 20% dels espanyols veien de bon ull aquesta opció, un tant per cent que s'ha doblat.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha lamentat aquestes dades i ha recordat que concorden amb el resultats del baròmetre del CEO publicats ahir. 

En una pregunta d’opinió sobre la democràcia, introduïda en l'enquesta, fins al 34,4% dels votants del PP i el 16,6% dels votants de Ciutadans justificarien règims que no fossin democràtics.Concretament, el 9,9% dels votants de Ciutadans i el 20% del PP defensen que “en algunes circumstàncies un règim autoritari és preferible a un sistema democràtic”. 

democracia ceo