La plataforma Somescola, que agrupa una quarantena d'entitats per coordinar el suport a l'escola catalana, considera que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que fixa un mínim del 25% de l'ensenyament en castellà a Catalunya és un "nou intent d'agressió al model d'escola catalana".

La sala declara l'obligació de la Generalitat d'adoptar les mesures necessàries per garantir que tots els alumnes rebin de manera "efectiva i immediata" l'ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determini, "que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas". També remarca que l'ús actual del castellà és "residual".

La plataforma recorda que l'escola catalana ha estat consolidada i avalada "àmpliament al llarg de dècades" i que les dades sobre la immersió lingüística "evidencien que és un model valuós per als alumnes i la societat: contribueix a la cohesió i a la igualtat d'oportunitats i també a normalitzar l'ús del català". Les entitats fan una crida al conjunt de la societat a "defensar el model educatiu català" i a "reforçar el treball conjunt per consolidar-lo, protegir-lo i millorar-lo".

Somescola veu "intolerable" el que considera una "intrusió dels tribunals a l'hora de regular la política educativa del país" i titllen "d'escarni" als professionals de l'educació que "un jutge determini de manera arbitrària el percentatge d'hores que calen per aprendre una llengua". La plataforma defensa que han de ser "els professionals de l'educació, i no els juristes, els qui han de determinar quin model d'ús garanteix la competència lingüística".

"Arguments falsos i perillosos"

Les entitats retreuen que sentències com aquesta "volen alimentar arguments falsos i perillosos d'instrumentalització política de l'educació i de la llengua" i refermen que l'escola catalana "ha estat i ha de seguir sent un factor cabdal per afavorir la inclusió i la cohesió social des d'una perspectiva intercultural".

La plataforma afegeix que la sentència no tindrà recorregut "com a conseqüència del canvi de marc legal a l'Estat" però denuncia que "atacs polítics i judicials com aquests responen a una voluntat de minoritzar la llengua catalana en tots els seus usos socials" i que, juntament amb l'educació, "estiguin permanentment sota amenaça".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat