Unes 3.000 persones s'han manifestat, segons la Guàrdia Urbana, pel centre de Barcelona per exigir al Govern uns pressupostos que gravin a les rendes altes i augmentin la despesa social, una protesta recolzada per PSC, CSQP i, en un pla més discret, la CUP, el suport parlamentari del Govern de Junts pel Sí.

La manifestació, convocada per sindicats i prop d'un centenar d'entitats socials, ha denunciat que el projecte de pressupostos del Govern de JxSí per al 2017, que els està negociant amb la CUP, són "injustos" tant des del punt de vista fiscal com d'inversió social.

Amb el lema #EsPotFerAra, la protesta ha reivindicat que les competències de que disposa actualment la Generalitat són suficients per obtenir més ingressos gravant a les rendes més altes, sense que calgui que Catalunya hagi de ser un país independent per aprovar aquest tipus de fiscalitat. A més dels dirigents de la UGT i CCOO, Camil Ros i Joan Carles Gallego, han encapçalat la manifestació el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i del grup de Catalunya Sí que es pot al Parlament, Lluís Rabell.

La CUP, discreta

Entre els manifestants, encara que no en primera fila de la marxa, també figurava la diputada de la CUP al Parlament Mireia Vehí, qui ha celebrat que el debat dels comptes "desbordi el Parlament i surti al carrer" i que el seu partit "ja no estigui sol" defensant davant JxSí uns pressupostos socials, sinó que ara "PSC i CSQP s'han unit en la batalla".

Preguntada sobre si l'assistència de membres de la CUP és contradictòria amb el fet que estigui negociant els comptes amb Jxsí, Vehí ha defensat que això "no només s'entén, sinó que és una cosa que està passant", ja que la seva formació està posant sobre la taula "mesures clares per al repartiment de la riquesa i propostes en fiscalitat".

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat uns pressupostos que "alleugin la càrrega fiscal als quals menys cobren i gravin a les grans fortunes" i ha recordat que el seu partit ha impulsat diverses iniciatives en aquest sentit que han estat rebutjades al Parlament per la majoria de Jxsí i el PP.

També Rabell ha arremès contra el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Jonqueras, al qual ha criticat les seves "simpàtiques declaracions davant el món empresarial, garantint que és liberal de veritat. Ja podria tenir en compte els problemes socials en comptes de fer la pilota als empresaris", ha lamentat.

Segons Rabell, si es pugen els impostos a les rendes altes es podrien recaptar 20 milions d'euros per destinar-los a aprovar una renda garantida de ciutadania a Catalunya, cosa en la que coincideix amb el líder de CCOO, que ha proposat recuperar l'impost de successions, gravar el patrimoni de les grans fortunes i un tram nou de l'IRPF a partir dels 60.000 euros d'ingressos anuals.

Sense ser tan concret, el secretari general de la UGT ha lamentat que en el debat dels pressupostos catalans "hagi primat més l'equilibri parlamentari que les necessitats de Catalunya" i ha considerat imprescindible revertir les retallades dels últims anys i augmentar les partides destinades a polítiques socials.

Pressió fiscal

La marxa ha transcorregut per la Via Laietena fins arribar a la plaça Sant Jaume, on hi ha la seu de la Generalitat, davant la que s'ha llegit el manifest de la protesta, que recorda que la pressió fiscal a Catalunya és més baixa que la d'Espanya i la mitjana de la UE, pel que "hi ha camí per recórrer".

El manifest reclama uns "pressupostos que suposin un veritable canvi de rumb que trenquin amb el passat i que donin per acabades les polítiques d'austeritat" i exigeix que es compleixi la resolució aprovada pel Parlament sobre la situació d'emergència social i s'implementi una renda mínima de ciutadania.

També exigeix el manifest que es reverteixin les retallades en salut, educació, protecció social i habitatge i que s'impulsin polítiques per crear ocupació de qualitat.