Uns 300 treballadors vinculats a les universitats públiques han firmat un manifest en el qual es denuncia la intervenció dels Mossos d'Esquadra dins de la Universitat de Lleida (UdL) per detenir al raper Pablo Hasél, així com han reclamat que l'equip de Govern d'aquest centre educatiu es posicioni en contra de l'actuació policial.  

"La gestió de tot aquest afer que el Consell de Direcció ha dut a terme no satisfà ningú: no s’ha resolt en favor de la llibertat d’expressió i no s’ha demostrat un posicionament clar i ferm al costat dels drets humans", han remarcat els treballadors de les universitats públiques.

mossos pablo hasel universitat lleida foto 3 ACN

Efectius dels Mossos d'Esquadra a la Universitat de Lleida / ACN

Afectació a la pràctica acadèmica

Els professionals del sector han rebutjat de "manera enèrgica l’entrada dels Mossos d’Esquadra en un espai on les paraules i el diàleg haurien de prevaldre davant l’ús de la força".  En aquest sentit, han argumentat que quan es vulnera un dret humà bàsic s’obre la porta a la vulneració de tota la resta de drets.

"La llibertat d’expressió vulnerada dimarts afecta directament a la pràctica acadèmica i científica que té lloc cada dia a la UdL i posa en qüestió la llibertat d’opinió, que en definitiva és la base de l’activitat docent", es matisa en el comunicat. 

A més, també han recordat que, històricament, la universitat ha estat una eina per aixoplugar trobades i accions que posen sobre la taula diversos drets com la llibertat, la democràcia, drets laborals i civils, així com reivindicacions socials i polítiques.

"Entenem que s’ha de seguir garantint aquests drets i per això demanem que la UdL i el seu equip de govern es posicionin en contra de l’entrada de les forces policials a l’interior del Rectorat", s'exigeix en el manifest, en el qual també es demana a aquesta institució que "treballin per garantir que aquesta actuació policial no es torni a repetir, perquè comporta greus conseqüències per a les persones que estan exercint el seu dret de protesta".

universitat de lleida acnUna imatge de l'exterior de la Universitat de Lleida / ACN

Per tot això, han considerat que en una universitat pública "no es poden tolerar discursos que mostrin més preocupació pels béns i materials (per cert, moltes destrosses fetes pels mateixos Mossos d’Esquadra tal com han reconegut ells mateixos) que per la vulneració de drets civils fonamentals i la llibertat d’expressió".

Solidaritat dels professors

"Abans de ser detingut, el cantant va explicar als mitjans de comunicació que no esperava res que no vingués de la solidaritat de la gent. En aquest sentit, els treballadors i treballadores de la Universitat de Lleida i d’altres universitats públiques catalanes ens solidaritzem amb ell", es recull en el manifest.

Finalment, en aquest també es denuncia que "la justícia s’ha posat al servei d’una institució monàrquica que s’ha demostrat corrupta i obsoleta", així com que "s’ha vulnerat el dret a la llibertat d’expressió individual i col·lectiva, com han denunciat entitats com Amnistia Internacional, que ha qualificat la sentència injusta i desproporcionada".  

Finalment, també han exigit la llibertat immediata de Pablo Hasél i a revisió de la causa.