Una trentena de consells locals per la República, vinculats al Consell per la República amb seu a Waterloo, s'han reunit avui amb grups municipals independentistes i els han demanat que impulsin una moció que declari Felip VI persona non grata. També demanen que el municipi es declari antimonàrquic, "i en conseqüència ciutat plenament democràtica i republicana".

Els consells locals han plantejat aquesta proposta coincidint amb els 45 anys de la mort del dictador Franco, perquè creuen que la monarquia és la seva herència.

En l'explicació del manifest, els consells locals per la República afirmen que la institució que actualment dona forma a l'Estat espanyol "és, en essència, una institució antidemocràtica basada en drets hereditaris de sang i privilegis d'arrel aristocràtica". "Si aprofundim en el cas espanyol, ens trobem amb una monarquia que, a més de legitimar-se en drets propis de l'Edat Mitjana, és també directament hereva del règim franquista; el mateix dictador, poc abans de la seva mort, elegia a dit el seu successor, el rei Joan Carles I de Borbó", afegeixen.

També asseguren que la relació de la dinastia borbònica amb els Països Catalans ha estat una relació marcada per la cultura política de la imposició: "Des de Felip V, primer Borbó cap de l'Estat espanyol que va sotmetre els catalans i les catalanes a cop d'autoritarisme polític i militar –com així demostra el Decret de Nova Planta, que abolia les institucions catalanes; el setge de Barcelona o la crema de Xàtiva– fins al darrer i actual cap d'estat, Felip VI, símbol de la unitat d'Espanya, i que tres segles després del final de la Guerra de Successió continua negant el dret d'autodeterminació de la nació catalana. En l'actual procés de ruptura democràtica engegat pel poble català envers l'estat espanyol, pensem que és convenient assenyalar i denunciar quin ha estat el paper de la dinastia borbònica i la corona espanyola al llarg de la història, el que representa i el que simbolitza", indiquen. 

 

En algunes localitats, com Amer (la Selva) el consell local ha estat rebut a l'Ajuntament per l'alcaldessa, Maria Rosa Vila (Junts). És el poble del president Carles Puigdemont.

Igualment s'han fet actes similars a Besalú (Garrotxa), Almoster (Baix Camp), Vilassar de Dalt (Maresme) i Artés (Bages), entre d'altres localitats.

Els consells locals de la ciutat de Barcelona han celebrat una acció conjunta a la plaça Sant Miquel, darrere l'edifici principal de l'Ajuntament, i han lliurat la declaració a ERC i Junts perquè la defensin al plenari.