El fiscal que porta el cas del 3%, que s'investiga als jutjats del Vendrell per presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obra pública durant els governs de CIU, ha demanat inhibir-se i que sigui l'Audiència Nacional qui agafi les competències.

En un comunicat la Fiscalia General de l'Estat argumenta que "els fets que són objecte d'investigació en aquest procediment de la competència de l'Audiència Nacional, de conformitat amb el que disposen els articles 65.1 c) i 88 de la LOPJ".

La pilota està ara sobre la taula del jutge, que haurà de decidir si s'inhibeix o no i trasllada el cas a l'Audiència Nacional, tal com demana la Fiscalia.

Segons el ministeri públic, "en aquestes diligències s'ha constatat l'existència d'un elevat nombre de procediments de contractació que s'haurien realitzat de forma fraudulenta, relacionats amb licitacions i adjudicacions d'obra pública de concursos oferts per diferents administracions sota l'esfera de poder del partit polític Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i de la Fundació CatDem".

Afegeix que "l'administrador i tresorer portava un control exhaustiu de totes les licitacions i adjudicacions d'obra pública, controlant els pagaments encoberts que les empreses contractistes lliuraven finalment a CDC sota l'aparença de donacions, a través de les seves fundacions vinculades: CatDem i Fòrum Barcelona". Entre els imputats hi ha els extresorers de CDC Daniel Osàcar —condemnat pel cas Palau— i Andreu Viloca.

Segons la Fiscalia, "podrien haver-se comès diversos delictes de prevaricació, suborn, alteració de preus de concursos, malversació, frau contra l'Administració, blanqueig de capitals i finançament il·legal d'un partit polític, concorrent respecte dels delictes de malversació (article 432 i següents del Codi Penal) i frau contra l'Administració Pública (article 436 del Codi Penal)" i que aquests delictes són competència de l'Audiència Nacional "de conformitat amb la interpretació que la Sala Segona del Tribunal Suprem ve fent dels conceptes de "defraudacions", "greu repercussió" en la seguretat del tràfic mercantil o en l'economia nacional i afectació a una "generalitat de persones en el territori de més d'una Audiència"".

Cas 3%

El 2014 una regidora de Torredembarra denuncia presumptes irregularitats en les adjudicacions públiques. En la investigació de la Guàrdia Civil s'estira el fil fins a arribar, l'any passat, fins a Germà Gordó, exdiputat de Junts pel Sí i exgerent de CDC.

Entre els imputats hi ha els extresorers de CDC però també empresaris.

Al llarg dels darrers 4 anys, el jutge d'instrucció número 1 del Vendrell ha autoritzat diverses operacions que han acabat amb nombrosos detinguts. 

Ara fa un any es van detenir 18 persones en l'operació Pika que es va fer a les vigílies del judici del 9-N a Artur Mas. Entre els detinguts hi havia Sixte Cambra, president del Port de Barcelona; Antoni Vives, extinent d'alcalde de CiU a Barcelona; Francesc Sánchez, exsecretari de règim intern de CDC, i Andreu Viloca, extresorer convergent. També han estat detinguts el director de BIMSA, Ángel Sánchez, i el director tècnic d’infraestructures de la mateixa entitat, Ernest Santolaria.