El diari austríac Wiener ha advertit que les eleccions catalanes del 14 de febrer tornen a ser un plebiscit sobre la independència, perquè les formacions sobiranistes han aconseguit imposar novament aquest relat de campanya. Adverteix, però, que una participació molt baixa reduiria el caràcter plebiscitari dels comicis.

"Aquest dijous a la nit ha començat oficialment la campanya electoral a Catalunya per als comicis del 14 de febrer. Les eleccions seran decisives per al futur d'Espanya i de la regió conflictiva per la seva lluita independentista. Els dos partits independentistes que governen en coalició, ERC i Junts, han tornat a convertir la votació en un plebiscit sobre la secessió d'Espanya", indica.

"Els experts temen una participació electoral històricament baixa. I això és el temor dels partits. Una participació molt baixa diluiria el resultat dels comicis des d'un punt de vista plebiscitari", avisa.

El diari apunta que les eleccions són molt "controvertides" perquè s'hauran de celebrar en plena pandèmia per decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i que hi ha representants de la societat civil, com el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós, que reclamaven un ajornament, com el que van decidir la majoria de partits excepte el PSC apuntant-les al 30 de maig.

Segons el Wiener Zeitung, el govern català ho té tot preparat perquè les eleccions catalanes siguin segures, amb decisions com el repartiment per horaris dels electors, i el vot entre les 19 hores i les 20 hores per a les persones que siguin positives de Covid o estiguin en quarantena.

El diari afegeix que hi ha molta sensibilitat en la societat per les mesures que es dicten, a causa de les restriccions, i que això s'ha acabat interferint en la campanya. "L'anunci dimecres del president interí (sic) Pere Aragonès que s'aixecarien les restriccions de moviment per als qui volguessin acudir als mítings electorals va ser rebuda amb una gran incomprensió. Aragonès es va justificar i es va disculpar dient que era un dret fonamental que el seu Govern no pot prohibir. No obstant això, tots els partits han anunciat que majoritàriament s'abstindran de celebrar grans actes i faran la campanya de forma virtual", ha apuntat.