Almenys 21.180 persones ja han presentat al·legacions a les juntes electorals de zona per no anar a les meses electorals el proper 14-F, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Això suposa aproximadament la quarta part de tots els membres convocats a través de sorteig pels ajuntaments catalans. Aquestes no són encara les dades definitives, ja que encara queden dies per presentar excuses i no totes les juntes electorals de zona tenen actualitzades les seves dades.

En concret, la junta de Barcelona ha rebut 8.000 peticions a 3 de febrer. La de Berga en té 166; la de Terrassa ha recollit 1.100; la de L’Hospitalet de Llobregat, 1.300, la de Vilafranca del Penedès ja té 245 excuses. Encara a la demarcació de Barcelona, la junta d'Arenys de Mar ha rebut 648 excuses; Granollers, 1.106; Igualada n'ha registrat 384; Sabadell, 1.012; Sant Feliu de Llobregat, 1.085; Vic, 463, i Vilanova i la Geltrú, 518.

A Tarragona, la junta del Vendrell en registra 336; Tortosa, 467; Tarragona n'ha rebut 666; Reus, 830, i Valls, 191. Pel que fa a la demarcació de Lleida, la junta de Balaguer ja en té 214; Cervera, 144; la de la Seu d'Urgell, 101; la junta de zona de Lleida, 661; la de Tremp, 115, i la de Vielha, 42. A Girona hi ha 668 sol·licituds presentades; 156 a Puigcerdà, 152 a la junta de zona d'Olot i 410 a Santa Coloma de Farners.

La JEC respon

Davant aquesta allau d'al·legacions, la Junta Electoral de Barcelona ja ha estudiat noves mesures pel temor a que algunes taules no es constitueixin per falta de membres. Aquest mateix divendres, ha anunciat que els suplents i segons suplents de les meses electorals cobriran les baixes de les meses que no es puguin constituir el 14 de febrer, encara que siguin suplents d'un altre col·legi electoral o fins i tot d'un altre municipi. 

La llei preveu que en el cas que una mesa no es pugui constituir perquè ni els titulars de la mesa ni els seus suplents es presenten abans de l'obertura del col·legi electoral, siguin els primers votants els que acabin conformant la mesa. Però la Generalitat, que ha establert els protocols i mesures de votació, va preveure que la franja de 9 del matí fos per a les persones majors de 65 anys. Un fet que complica encara més la situació, perquè la llei preveu que els majors de 65 anys queden exempts de formar part de les meses. Per tant, la mesura Covid de la Generalitat invalida el que preveu la llei i la Junta Electoral ha hagut de buscar una solució per evitar que hi hagi col·legis que no puguin obrir perquè hi ha meses no constituïdes. 

Com es presenten les al·legacions?

Els ciutadans poden presentar un escrit a la Junta Electoral, sigui de forma telemàtica o presencialment, al·legant els motius pels quals demanen que se'ls alliberi d'estar en una mesa electoral, adjuntant a aquesta petició la documentació que acrediti la seva situació.

El termini per impugnar la incorporació a una taula electoral és de set dies naturals des que es rep la comunicació oficial, sense perjudici que, una vegada finalitzat el termini i fins al moment de conformar les taules, les Juntes Electorals atendran totes aquelles causes sobrevingudes. Una vegada presentades les al·legacions, la Junta Electoral ha de valorar abans de la celebració de les eleccions si estima o no la petició del ciutadà, a la qual cosa respondrà abans del dia de les votacions de forma telemàtica. 

Delicte electoral

En aquest context , cal recordar que no presentar-se a la mesa electoral si has estat designat és un delicte electoral penat. El delicte electoral previst i penat en l'article 143 de la llei orgànica 5/1985 castiga amb penes de tres mesos a un any de presó i multa de sis a vint-i-quatre mesos, a més de la inhabilitació per votar. La llei també castiga amb les mateixes penes el particular que vulneri els tràmits del vot per correu.