Un total de 137 candidats s'han presentat a les primàries per establir les llistes electorals per al 14-F de Demòcrates de Catalunya, una formació escindida d'UDC que és partidària de reprendre en la pròxima legislatura "la via unilateral" per accedir a la independència.

Segons ha indicat aquest dilluns en una roda de premsa el president de la sindicatura electoral de Demòcrates de Catalunya, Joan Canyada, unes 4.000 persones s'han inscrit en el cens per poder participar en aquestes primàries, i les votacions tindran lloc del 20 al 22 de novembre de forma exclusivament telemàtica.

Els inscrits per poder votar podran fer-ho en dues urnes virtuals diferents, una per elegir el candidat a la presidència de la Generalitat i l'altra per establir les llistes electorals a les quatre circumscripcions electorals catalanes.

Tres candidats a la presidència

Tres persones han presentat la seva candidatura a la presidència de la Generalitat per part de Demòcrates: el seu actual líder i diputat al Parlament Toni Castellà, l'estudiant universitari Àlex Matabosch i la consultora de comunicació Meritxell Plana. La resta de candidats ho són per formar part de les llistes electorals, el 38% dels quals són independents, mentre que la mitjana d'edat se situa en els 47 anys, i el 60% són homes.

Entre aquests candidats figura el diputat i president d'honor de Súmate, Eduardo Reyes, que ahir va fer pública la seva intenció de concórrer a les primàries de Demòcrates, a més de considerar en un missatge difós a través de les xarxes socials que "la unilateralitat és l'única via possible per a la independència de Catalunya".

La campanya electoral d'aquestes primàries comença avui i acabarà el dia 19, mentre que els resultats electorals es donaran a conèixer dilluns dia 23.

Segons el portaveu de Demòcrates, Dani Planas, prossegueixen les converses amb la resta de partits independentistes de cara a la possibilitat de formar un "front" de caràcter unilateralista, i ha apuntat que és massa aviat per conèixer si serà possible o no crear-lo, així com si la formació pot concórrer als comicis del 14-F en coalició amb un altre partit.

La sopa de sigles

Demòcrates forma part d'un entramat de partits que intentaran obtenir representació al Parlament en les pròximes eleccions del 14-F. I és que les diferències dins l'independentisme i la diàspora convergent han provocat la creació d'una desena de nous partits.