La Comunitat de Madrid posarà en marxa el telèfon 112 Okupación, amb el qual pretenen contribuir a la lluita contra la usurpació il·legal d'immobles, tal com ho ha anunciat la presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, durant la seva intervenció en el debat de l'estat de la regió. Per això, la Comunitat de Madrid crearà una "Oficina contra l'okupació" que posarà a disposició dels ciutadans un telèfon 900 gratuït, a més del número ja existent d'emergències 112, al qual els madrilenys podran dirigir-se per avisar d'una possible ocupació il·legal o d'un intent d'ocupació sobre el que tinguin coneixement.

El projecte es concreta en la creació d'un centre de coordinació municipal a les instal·lacions de l'Agència de Seguretat i Emergències Madrid 112 (ASEM 112). Entre altres serveis, establirà un sistema d'informació a les forces de seguretat i administracions competents en presumptes casos d'ocupació il·legal d'immobles. D'aquesta manera, quan es rebi una trucada, des del 112 Okupació, a més d'assessorar l'usuari sobre els seus drets i procediments a seguir, es posarà el cas en coneixement de les autoritats competents: cossos i forces de seguretat, Fiscalia o delegació de govern.

Així, segons ha indicat Ayuso, es coordinaran actuacions entre víctimes, administracions i forces de seguretat per agilitzar al màxim la resolució de les ocupacions il·legals, sempre garantint el principi de seguretat jurídica i respectant el marc legislatiu d'aplicació. Segons dades de la Conselleria d'Habitatge, actualment hi ha 4.000 llars ocupades, les mateixes que fa quatre anys.

En paral·lel, Ayuso també ha aprofitat el debat de l'estat de la regió per defensar l'autoritat de Felip VI: "Els qui ens hem entès per donar llum verda a l'actual govern de la Comunitat de Madrid, ratifiquem la nostra lleialtat a Sa Majestat el Rei, el nostre compromís amb la unitat d'Espanya i proclamem el valor del diàleg, respecte i tolerància". I ha recordat que "el Rei és de tots com la Constitució i la Comunitat".