Amb el lema "Nosaltres, pel Valencià", aquest cap de setmana enceta el calendari de les festes pel valencià que organitza Escola Valenciana. Fins al mes de juny, les Trobades d’Escoles en Valencià se celebraran per tot el País Valencià en homenatge al pensador i escriptor Joan Fuster. Les Trobades són un moviment cívic que expressa la seua estima col·lectiva pel valencià. Cada Trobada comarcal està confeccionada pel conjunt de  les comunitats educatives, les entitats de cultura popular i les coordinadores comarcals. "L’any passat vam superar amb escreix la xifra de 210.000 assistents; enguany, volem arribar a més gent", ha expressat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.

En aquesta línia, Moreno ha remarcat: "Volem dir a tothom que les Trobades d’Escoles en Valencià trauen al carrer el model d’ensenyament òptim: l’educació en valencià. Estudiar en valencià ens acosta al plurilingüisme: al domini de les dues llengües oficials, el valencià i el castellà, garanteix un coneixement pràctic de l’anglés i dota l’alumnat de les capacitats necessàries per a viure i conviure en una societat multilingüe i multicultural. En un món globalitzat, el valencià t’obri la porta a les llengües". 

#Trobades2018

Per la seua banda, el president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera, Joan Cortés, ha declarat que "el model d’ensenyament que proposa Escola Valenciana dona suport ferm a la renovació pedagògica, a la investigació científica. Està arrelat al medi i és constructivista. Sobretot, planteja el reconeixement de les comunitats educatives que introdueixen elements innovadors perquè les xiquetes i els xiquets aprenguen amb un somriure". Cortés defineix el model d’Escola Valenciana així: "Educació en valors d’amistat, convivència, igualtat, pau, solidaritat, coeducació, ecologia i, d’aquesta manera, avancem vers una societat de ment oberta, més humanitzada, que ha interioritzat tots els coneixements per fer el món més just".

Per a Escola Valenciana la millor manera de convidar la gent a estimar el valencià és a través d’una festa. El portaveu de l’entitat cívica ha convidat la ciutadania a gaudir de les 19 festes pel valencià que se celebraran per tot el País Valencià. Aquest diumenge 15 d’abril, Rafelguaraf enceta el calendari festiu de les Trobades d’Escoles en Valencià, seguit per Alcalalí, Alfara del Patriarca, la Vall d’Uixó, Monòver, Elx, Sant Vicent del Raspeig, Alacant, València, Llanera de Ranes, Bejís, Ador i Palma de Gandia, Vilanova d’Alcolea, Montitxelvo, Torrent, Polop, Gilet, Bétera i, finalment, Biar, és el poble que en juny tanca les festes pel valencià.

Nosaltres, pel valencià

La memòria de Joan Fuster està present en les Trobades d’Escoles en Valencià 2018. Amb el lema "Nosaltres, pel valencià", Escola Valenciana celebra la dignitat del poble valencià i li fa l’ullet a una de les obres cabdals del País Valencià: Nosaltres, els valencians. "En Escola Valenciana mantenim ben viu el llegat del gran pensador Fuster i l’acostem a les escoles i a la ciutadania en les festes d’estima col·lectiva vers la llengua i la cultura. Ens il·lusiona reconéixer la importància d’aquest humanista que influí i influeix, de forma determinant, en la geografia política del nostre país", en paraules de Vicent Moreno.

Les Trobades són un espai de convivència i també un espai de reflexió. Les Trobades, igual que Joan Fuster, desperten consciències. L’escriptor suecà sabia que “explicar” era una invitació a “transformar”. Escola Valenciana aprofita aquests aplecs per a proposar a la ciutadania canvis substancials que milloren la situació actual del País Valencià amb l’objectiu de poder viure en valencià. Entre les reivindicacions de l’entitat cívica, en destaca una d’històrica: incloure la competència lingüística en la llei de funció pública valenciana. En l’ideari d’Escola Valenciana no podia faltar subratllar la necessitat de mitjans de comunicació públics en valencià i la correspondència de les televisions IB3 i TV3. "Fuster també desitjaria engegar la televisió i la ràdio en la nostra llengua. Poder escoltar tots els programes en la nostra llengua. Visualitzar les 19 Trobades d’Escoles en Valencià amb un gest senzill".

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat