Els principals partits del País Valencià han donat per fet que hi haurà una reedició del pacte del Botànic, després de constatar que el bloc de l'esquerra suma més escons (52) que el de la dreta (47), els integrants del qual (PP, Ciutadans i Vox) es disputen el lideratge de l'oposició.

Responsables de les diferents formacions han analitzat aquest dilluns la jornada electoral, en la qual el PSPV-PSOE es va imposar com a clar guanyador, amb 27 diputats, la qual cosa li permetrà reeditar el Pacte del Botànic, amb els 17 parlamentaris de Compromís i els 8 aconseguits per Unides Podem-EU.

Els tres partits es mostren satisfets i contents amb aquests resultats, el PSPV perquè torna a ser la força més votada 25 anys després; Compromís perquè creu que el seu vot s'ha consolidat, i Podem perquè diu haver remuntat unes enquestes que els donaven "gairebé per desapareguts".

El president de la Generalitat Valenciana i candidat socialista a la reelecció, Ximo Puig, s'ha mostrat partidari de reeditar aquest pacte, encara que amb "tonalitats diferents", a causa de la previsible entrada de Podem al Consell, una cosa que comparteix Compromís, qui no veu cap altra alternativa, i Podem, que es veu "central" en la política valenciana.

Des del PSPV-PSOE, entenen que només Ximo Puig pot liderar aquest acord, i repetir com a president de Generalitat uns altres quatre anys, ja que els socialistes han aconseguit en aquests comicis més diputats que Compromís i Podem junts, però des de la formació morada no comparteixen aquesta apreciació.

El candidat d'Unides Podem-EU a la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, ha reconegut que Ximo Puig ha tingut uns bons resultats, però creu que la seva formació també, per la qual cosa "cal asseure's a parlar", ha dit a EFE.

La dreta es disputa liderar oposició

Al bloc de la dreta, el PPCV, que ha perdut 12 diputats a les Corts, ha atribuït la victòria de l'esquerra a "la fragmentació del vot de centredreta", ja que ha destacat que ambdós blocs tenen "pràcticament el mateix nombre de votants", i ha augurat un Consell tripartit "més sectari i radicalitzat".

Ciutadans, que puja de 13 a 18 escons, s'ha erigit com a líder de l'oposició, davant d'un PP "en caiguda lliure", l'"enfonsament" de la qual ha impedit de reemplaçar les polítiques dutes a terme per l'actual Consell, segons ha lamentat el candidat d'aquesta formació a la Generalitat, Toni Cantó.

Vox, que irromp en aquestes eleccions amb 10 diputats a les Corts, ha donat per fet que el pacte del Botànic es reeditarà, però ha avisat que ara amb el seu partit dins de les Corts, "la pel·lícula no és la mateixa" i les "coses canviaran però en gran manera".

El candidat de Vox a la Generalitat, Jose María Llanos, ha advertit que seran "allà per censurar, controlar i dir alt i clar el que fan malament" els membres del govern valencià perquè, segons ell, fins ara, "ningú no els ha aixecat la veu, ni PP ni Ciutadans".