Quan resta poc més d’un any per a les eleccions autonòmiques i municipals del 2019, les diferents forces polítiques ja han començat a explicitar les seues estratègies electorals. El secretari general de Podem, Antonio Estañ, ha allargat la mà a Compromís i Esquerra Unida per a confluir en una candidatura conjunta “que estiga participada per totes les organitzacions i tenir les portes obertes a la societat civil, superant lògiques de partit per a multiplicar resultats”. Aquestes declaracions les ha fet Estañ en l’últim consell ciutadà estatal, en el qual a més ha marcat distàncies respecte del PSPV, a qui dona suport amb els seus vots en l’actual govern del Botànic, i sobre el tema ha apuntat: “Estem aprenent dels límits dels governs encapçalats pel PSOE, que no és capaç de dirigir polítiques transformadores davant la resistència d’actors poderosos”.

El PSPV sap que la nova direcció de Podem ha perdut sintonia amb ells i ja s’afanya, de manera discreta, a explorar altres escenaris postelectorals. El fort creixement de Cs després de les eleccions a Catalunya, que podria impedir la recuperació del PP al País Valencià, ha fet de la formació taronja el partit que tant el PSPV com el PP necessitarien per a poder governar si no es reedités el govern del Botànic.

Però les combinacions són complicades: el PP amb 30 diputats és la força més votada, el PSPV disposa de 23 diputats, Compromís 19, Podem 9 i Cs ara també 9, després que quatre diputats marxaren al grup de no adscrits. Si aplicàrem els resultats del CIS del mes de febrer ara mateix al País Valencià, Ciutadans tindria una pujada de 8 punts, la qual cosa, traduïda en escons, faria que el PSPV de Ximo Puig i el partit de Rivera obtindrien 50 escons d’un total de 99. Ara per ara és, només, una hipòtesi postelectoral i ningú pot ignorar els moviments que puga fer també el PP d’Isabel Bonig per tal d’obtenir el suport de Cs per tal de recuperar la presidència de la Generalitat. Per la seua part, Compromís té com a objectiu superar en vots el PSPV i així forçar un nou pacte del Botànic amb els socialistes però amb Mónica Oltra de presidenta. Les relacions de la formació nacionalista amb Podem a hores d’ara no són bones i el Bloc (formació majoritària de la coalició) s’ha declarat contrari a un nou pacte amb Podem.