"El corredor migratori del mediterrani és el més mortífer del món. Portar l'Aquarius fins a València ha estat un precedent molt negatiu. Nosaltres treballem en els punts d'origen i hem perdut vuit dies de rescat d'altres centenars de persones. Espero que aquest episodi faci reflexionar tots els dirigents de la Unió Europea i abordin de manera molt diferent l'atenció als refugiats de com ho han estat fent fins ara".

Així de contundent s'ha mostrat David Noguera, president de Metges Sense Fronteres, 24 hores abans de l'arribada, al port de València, de l'Aquarius i unes altres dues embarcacions amb 629 migrants procedents de Líbia. Ha estat una travessia molt llarga, la nostra opció sempre va ser desembarcar-los al port més proper. Dins de les tres embarcacions viatgen col·lectius molt vulnerables, nens, embrazadas, persones que han patit cremades de segon grau per la barreja de l'aigua i del combustible... però els pacients són estables encara que amb un alt nivell d'estrès no només per la travessia sinó per la qual cosa han viscut durant les setmanes i mesos anteriors fins i tot que, finalment puguin arribar a un port segur".

port de valència

Noguera és taxatiu: "aquestes persones, els nostres pacients, vénen de Líbia un país on s'exerceix continuadament la violència, l'extorsió i la violència contra les dones. Tots han de ser tractats dignament, com a refugiats i demanem que aquest estatus es respecti". "Hem aconseguit mantenir als nens i les famílies juntes per donar-los un entorn el més tranquil possible, però el nostre rol com a Metges sense Fronteres acabarà en el moment que desembarquin i es facin càrrec d'ells les autoritats i els serveis d'assistència que s'estan disposant".