Bancs i banderes amb els colors de l'arc de Sant Martí ocupen hui els espais públics de quinze poblacions valencianes per celebrar el dia contra la LGTBfobia i traslladar així el missatge de la diversitat i el respecte a totes les formes de ser i estimar. Una crida a la societat valenciana perquè s'afegeixi a les accions que s'han posat en marxa per trencar amb els estereotips.
La Direcció General d'Igualtat en la Diversitat ha dissenyat una campanya, sota el lema 'Trenca l'estereotip', que pretén mostrar a la ciutadania que la identitat i la sexualitat de cada persona no té perquè encasellar-la en un determinat estereotip, convidant tothom a trencar amb els seus prejudicis".

Per a aquesta finalitat s'ha comptat amb persones de l'àmbit LGTBI, d'entre 18 i 30 anys, que protagonitzen de manera altruista una campanya que busca centrar-se en les persones més joves, a les quals s'ha volgut donar veu perquè expliquin quins són els principals obstacles que la societat posa a la diversitat sexual, familiar i de gènere.

També, alumnes i alumnes de 14 centres educatius de Primària i Secundària participen en el programa pilot #DretsAmbOrgull. La iniciativa, que inclou diferents activitats, tallers i concursos, té per objectiu "apropar a l'alumnat la realitat de les persones LGTBI, trencar amb els estereotips i prejudicis que afecten a aquest col·lectiu i entendre la diversitat com a valor en el més ampli sentit".
Des del programa es proposen activitats on es requereix la implicació i participació del professorat i alumnat. La proposta educativa aprofita l'afectivitat i les emocions com a base per a l'aprenentatge en valors, i fomenta l'actitud crítica davant els missatges estereotipats que es rep de l'entorn i que afecta de manera negativa en la visió i en les relacions.

La llei LGTBI
La campanya d'aquest any coincideix amb la presentació de l'avantprojecte de la Llei Valenciana per a la Igualtat de les Persones LGTBI, que estableix "els principis i mesures necessàries per garantir la igualtat real i efectiva d'aquest col·lectiu, però també per prevenir, corregir i eradicar qualsevol discriminació motivada per raó d'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar".
La norma prestarà "una atenció integral" a les persones víctimes de violència per LGTBIfobia, per al que estableix l'elaboració d'un protocol específic i es crearà un servei públic d'assessorament i suport per a aquestes persones, que serà extensiu també als seus familiars i pròxims. La llei també prohibirà l'ús de mètodes, programes o teràpies d'aversió destinats a modificar l'orientació sexual, identitat o expressió de gènere de les persones i per a això estableix que poden arribar a considerar-se com una infracció molt greu, el que pot comportar sancions de fins a 45.000 euros.
Atenció sanitària
Quant al sistema sanitari públic, la llei recull que es promourà la realització de programes i protocols específics per a aquest col·lectiu, que donin resposta a les necessitats pròpies i en particular a la salut sexual i reproductiva de les persones LGTBI. De la mateixa manera, la llei inclou que la garantia de l'accés a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seves parelles en condicions d'igualtat.
Es garantirà una atenció psicosocial integral i adequada a les necessitats mèdiques, psicològiques, jurídiques, socials, laborals i culturals de les persones amb variacions intersexuals. Existiran unitats de referència específica, i s'elaborarà un itinerari individual d'atenció sanitària integral.
Accions en l'àmbit educatiu
Respecte a les accions previstes en la llei en l'àmbit educatiu, s'incorpora el tractament de la diversitat sexual, familiar, de gènere i del desenvolupament sexual en la normativa reguladora del sistema educatiu. Així, entre altres accions s'inclourà en els currículums reglats continguts referents a aquestes qüestions i els protocols de prevenció, acompanyament i intervenció davant de casos d'assetjament o violència en l'àmbit educatiu inclouran qüestions específiques quan siguin a causa de LGTBIfobia.