La Conselleria valenciana de Sanitat ha rectificat i finalment les persones amb obesitat mòrbida sí que podran ser incinerades. No obstant, sí que manté el veto a la cremació de cadàvers que hagin mantinguts tractaments contra el càncer mitjançant intersecció d'agulles radioactives.

Aquest dimarts s'havia conegut la nova ordre de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana sobre funcionament de forns crematoris, publicat per Levante. Entre les noves mesures destacava la prohibició expressa d'incinerar persones amb obesitat mòrbida. Segons havia explicat la Generalitat, per incinerar un cos d'aquest volum "es necessita una quantitat molt elevada de combustible", cosa que comporta un augment "considerable de contaminació que sobrepassa el llindar permès". Per aquest motiu, la incineració havia quedat vetada per a les persones amb sobrepès extrem.

Hores després, el departament ha emès un comunicat en què rectifica el veto: "Si bé és cert que la cremació de persones amb obesitat mòrbida pot generar problemes tècnics i requerir necessitats especials en el procés (relacionades amb el volum de les instal·lacions i els sistemes d'evacuació de les emissions), aquestes circumstàncies no corresponen amb les condicions sanitàries exigibles a les instal·lacions ni suposen un risc diferenciat per a la salut pública en els termes que tracta l'ordre.

Aquesta nova normativa, consultada per Europa Press, té per objectiu "adaptar els forns existents a les noves exigències per protegir la salut de la població" tenint en compte que la incineració, com a pràctica funerària, "és molt triat en l'actualitat".

D'aquesta forma, la Conselleria aconsella establir noves consideracions respecte a l'ubicació dels crematoris i el seu funcionament, amb l'objectiu de minimitzar el seu impacte en la salut poblacional. Preferiblement, el Departament diu que els forns de nova construcció s'hauran de construir en un lloc on en un radi de 200 metres, com a mínim, no hi hagi nuclis urbans ni espais vulnerables.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat