Per la cohesió socialNo pergues el tren” ha estat el lema de la manifestació convocada pel moviment veïnal de Terol i València  per reclamar millores en el tram  ferroviari Saragossa-Terol-Sagunt. A ritme de tambors i batucada el manifestants ha recorregut els carrers del centre de València clamant per la millora d’una xarxa ferroviària abandonada per l’administració del Estat  i que ha menyspreat durant anys les comunicacions i el creixement dels territoris d’Aragó i la connexió amb el País Valencià per Sagunt.  Els convocants, amb el suport d’un centenar  d'organitzacions entre institucions partits polítics i associacions empresarial  han apel·lat a raons de despoblació i de cohesió dels territoris per a defensar la importància d'invertir en aquesta infraestructura.

 La marxa, segons José Polo, president de la Federació de Veïns de Terol, “ha volgut ser un "dia de convivència i de reivindicació dels valencians i els aragonesos. El nostre objectiu és que la Unió Europea rectifique i incloga la via en la xarxa ferroviària transeuropea”

colrrredor Cantàbric 2

Una inversió a favor de la sostenibilitat

Els participants  s'han mostrat "optimistes" en el fet que es puga produir  eixa inclusió i que la Unió Europea assumisca la importància d'un corredor "fonamental" per a les poblacions de València, Sagunt, Terol i Saragossa del seu potencial econòmic i del seu valor per a les relacions econòmiques i socials, segons ha destacat el president de la Confederació d'Associacions Veïnals i Consumidors de la Comunitat Valenciana (CAVE-COVA), Juan Antonio Caballero. "No és un problema solament de transport de mercaderies sinó de les relacions amb Terol des del punt de vista social, perquè no és el mateix" un trajecte de València a Terol de 50 minuts que de tres hores o de dues hores en lloc de les quasi cinc amb Saragossa, segons Caballero.

La marxa ha tingut el suport dels sindicats CCOO i UGT d'Aragó i País Valencià i d'Intersindical; de les patronals i institucions econòmiques com la CEV, Cepyme, Cambra de Comerç de Terol, Confederació de Cooperatives i Autoritat Portuària de València; dels partits PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Esquerra Unida, i dels ajuntaments de València, Sagunt, Terol i Saragossa, així com d'associacions veïnals i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Foment convoca la setmana vinent la comissió de seguiment

Foment encara no s’ha pronunciat si apostarà per que el Corredor Cantàbric-Mediterrani  circule per Saragossa-Tarragona-Barcelona ó Saragossa-Terol-Sagunt, però ha anunciat que convocarà la setmana vinent la comissió de seguiment del Pla Integral Sagunt-Terol-Saragossa, a fi d'avançar en la millora de les infraestructures i les prestacions del servei ferroviari per a viatgers i mercaderies en la línia València-Terol-Saragossa. 

En aquesta línia, pertanyent al corredor Cantàbric-Mediterrani, el departament ha impulsat, a través d'Adif, nous contractes per valor de 61 milions d'euros. Adif té actualment en procés previ de contractació, la licitació de la qual està prevista abans de final d'any, diversos contractes per a l'adequació de la infraestructura i la millora de les condicions de circulació en aquesta línia. Un dels contractes més rellevants consisteix en la modernització de la via i infraestructura en el tram Sagunt-Terol i actuacions en punts singulars del tram Terol-Saragossa, que compta amb un pressupost proper als 38 milions d'euros. 

Icorredor can tàbric 3JPG

El port de València, estació de termini

Un altre dels contractes previstos, en el marc de l'acord aconseguit amb l'Autoritat Portuària de València i que afavorirà el transit de trens de mercaderies, és el de les obres ja licitades del projecte constructiu per a l'adaptació de la Línia Sagunt-Terol-Saragossa per a la circulació de trens de mercaderies de 750 metres de longitud en les estacions de Terol, Ferreruela, Cariñena i Estivella (Camp de Morvedre). 

A més, pròximament està prevista la licitació de projectes de similars característiques en les estacions de Navaixes i Barraques (l'Alt Palància) i La Pobla de Valverde (Terol). El pressupost d'ambdues actuacions supera els 12 milions d'euros. Estos projectes porten associats a més altres dos per a l'adaptació de les instal·lacions de seguretat i comunicacions entre Saragossa, Terol i Sagunt, que està previst que isquen pròximament a licitació per un valor conjunt superior als 11 milions d'euros.

D'altra banda, Adif ha licitat el servei de consultoria i assistència tècnica per a la redacció i suport tècnic en la tramitació de la documentació ambiental del tram Terol-Sagunt del Corredor Cantàbric-Mediterrani, amb un pressupost de licitació de 264.898,7 euros.