Almenys 200 persones, participaran en les primeres tasques d'assistència als 629 refugiats que arribaran aquest cap de setmana al port de València a bord del vaixell Aquarius i uns altres dos de la Marina italiana. La flotilla atracarà al moll de creuers i no en la Marina com es va dir en un primer moment. Es tracta d'un canvi obligat que ve donat per dues raons: la Marina queda inhabilitada perquè dissabte a la nit se celebra un concert amb 17.000 persones al port -de Fito & Fitipaldis, i perquè el moll de creuers compta amb un espai que garanteix el desembarcament i la primera atenció als nàufrags en millors condicions de seguretat.

S'espera que els vaixells arribin entre dissabte a la nit i diumenge a la matinada i ho faran de manera escalonada per facilitar les tasques d'assistència. La majoria dels migrants procedeixen de Nigèria, Sudan, Eirtrea, Líbia i Algèria.

port de valència

 

Com que tots entren per raons humanitàries i es descarta l'obertura d'expedients de devolució, aplicats generalment a aquelles persones interceptades intentant entrar a Espanya per fronteres, el comissari general d'Estrangeria i Fronteres, ha firmat un permís temporal extraordinari de residència per a cadascun dels 629 migrants que venç en 15 dies.

Especialistes i polítics

Cap del migrants, serà ingressat en un Centre d'Internament d'Immigrants (CIE); les instal·lacions on se'ls interna fins a 60 dies per procedir a la seva devolució al país d'origen. A més, a cada un d'ells se'ls lliurarà una sol·licitud d'asil per iniciar els tràmits que els converteixin en refugiats i, per tant, en ciutadans de ple dret.

El primer equip d'especialistes que atendrà els refugiats, l'integraran membres de Creu Roja, personal sanitari de la Generalitat Valenciana, traductors, psicòlegs, advocats, personal portuari i forces de seguretat.

El polític, l'encapçalaran Carmen Calvo, vicepresidenta del govern espanyol i la vicepresidenta del Consell Mònica Oltra. Ximo Puig, cap del Consell, ha demanat que quan arribin els refugiat només els rebin els professionals i no els polítics. A més la Generalitat ha habilitat un telèfon i un correu electrònic per canalitzar la solidaritat ciutadana.

 

Creu Roja ha explicat que el dispositiu serà el mateix que per a qualsevol recepció de migrants però "més dimensionat" el nombre de persones que arriben. I ha confirmat que a l'Aquarius, després del transbord de migrants a uns altres dos vaixells, arribaran les dones embarassades, els menors i els ferits, en total 229 persones.

A més de rebre assistència jurídica, les persones desplaçades rebran atenció sanitària i psicològica, amb especial atenció als problemes de salut mental, discapacitat i dones que hagin pogut ser víctimes d'abusos o explotació sexual, així com a les embarassades, nens i ferits, que suposarà un reforç dels serveis sanitaris.

La ubicació als diferents immobles que s'han disposat es durà a terme en funció del perfil i les necessitats de cada persona. Així, les dones embarassades, juntament amb aquelles persones que requereixin una atenció sanitària més important, seran desplaçades a un centre hospitalari, mentre que a la resta se'ls donarà atenció específica en funció de si són persones menors d'edat no acompanyades, famílies que viatgen amb nens o persones adultes.

En un primer moment, totes les persones seran traslladades a la base logística i més tard se'ls assignarà la seva nova ubicació als llocs acordats per l'administració.

 

Mateix tracte que les persones que arriben en pastera

En principi, la situació dels migrants de l'Aquarius no difereix de cap manera amb la dels migrants que arriben a les costes espanyoles en pastera, cayuco o llanxa pneumàtica i que són rescatats per Salvament Marítim. L'única diferència és que els 629 migrants de l'Aquarius poden portar al mar molts dies i en condicions que van empitjorant la seva situació física i psíquica, la qual cosa pot justificar, segons els experts, un tracte diferenciat.