Els pressupostos de la Generalitat Valenciana per 2019 elaborats pel Conseller d'Hisenda Vicent Soler i pactats per PSPV, Compromís i Podem, segueixen acumulant detractors. A les crítiques realitzades pels partits de l'oposició PP i C,s qui els qualifiquen de "ficticis" i amenacen amb amb recórrer-judicialment ", ara han estat els empresaris els que opinen que “són excessivament optimistes i inabastables en la majoria de la partida d'ingressos ".

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), que presideix Salvador Navarro, sí dóna suport al Consell en el seu afany per incloure la coneguda com a «partida reivindicativa» de 1.325 milions d'euros -previsió d'ingressos lligada a la reforma del sistema de finançament autonòmic -, però no es creu els números de la recaptació. Segons la patronal, la previsió d'ingressos que fa el Govern valencià difícilment pot defensar «a la vista de l'estat d'execució dels ingressos de l'exercici corrent, 2018, i de la imminent alentiment de 0,4 punts de la nostra economia el 2019».

"Preocupació davant l'alentiment de l'economia"

Sobre els impostos directes, la CEV recorda que la campanya de l'IRPF (és el més important, ja que suposa el 89% del total) ja ha conclòs i, però, l'execució pressupostària en 2018 amb prou feines arriba al 85%. «Lluny d'adaptar aquesta circumstància i incloure-la en la realitat d'una economia amb menor creixement, les previsions incrementen aquestes partides en un 11,6%», lamenta la patronal autonòmica.

Pel que fa als impostos indirectes, «sorprèn tant l'alça de l'IVA en 4,4 punts, com l'increment del 31,9% en Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats". I afegeix la CEV: "A la resta dels capítols d'ingressos, sorprèn l'increment del 75,1% en les previsions de 'Taxes, Preus Públics i altres Ingressos"

La CEV conclou la seva anàlisi dient que "la conjunció de la crònica infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana, junt amb la conseqüent acumulació de dèficits pressupostaris finançats a través del deute públic -que ja és la segona secció més important de tot el pressupost-, són motiu de preocupació, sobretot en un entorn d'alentiment econòmic i pujades de tipus en el curt / mitjà termini "

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat