La infermeria de la presó de Picassent a València ha tornat a reunir Eduardo Zaplana, expresidente de la Generalitat Valenciana, i a Rafael Blasco, el seu exconseller de Benestar Social. Zaplana és a presó provisional des del mes de maig passat per repatriar i blanquejar 10,5 milions d'euros procedents de presumptes comissions cobrades després de l'adjudicació de contractes d'obra pública quan era president de la Generalitat Valenciana. Blasco, compleix condemna de sis anys per quedar-se els diners que el govern valencià destinava a projectes de col·laboració amb el Tercer Món.

L'expresident de la Generalitat està adscrit al mòdul d'infermeria, a causa de la malaltia que pateix i Blasco s'allotja allà, des que va ingressar per complir condemna, encara que no se'l conèix malaltia alguna. Un espai on la vida carcerària és molt més suau que en la resta de la presó.

Segons informa El Mundo, Blasco ha estat el suport de Zaplana durant les primeres setmanes de presó i l'ha instruït en els costums de la vida carcerària. Zaplana no descuida la seva imatge i si bé és cert que no utilitza pantalons amb la ratlla al mig també ho és que no s'ha abandonat al xandall com altres companys de partit que també van acabar entre reixes, com Carlos Fabra o Luis Bárcenas. Ell va sempre impecable, encara que sigui per baixar a esmorzar. Els seus millors companys ara són els texans i les camises. També els polos però, fins ara, mai samarreta i sempre amb pantalons texans.

L'expresident i exministre d'Aznar, es mostra molt disciplinat, educat, col·laborador i fa servir el seu temps en la lectura. El seu dia comença a les vuit del matí i inclou quatre hores immitja de pati.

La jornada de Zaplana arrenca amb el recompte, l'esmorzar i la visita a la Infermeria, on el prenen, la tensió i li pesen. A les 10 del matí toca pati. Zaplana surt i allà xerra amb la resta d'interns del seu mòdul fins que dues hores i mitja després van a menjar: de 13 a 13.30 hores, quan torna a la seva cel·la.

Al seu interior és fins a les 16.30, hora del berenar i de la sortida vespertina al pati, on roman fins a les 18.30 hores. A les 19.00 hores recompte, sopar i medicació. El dia finalitza les nou de la nit, quan les cel·les es tanquen fins a l'endemà.

Ha cridat molt l'atenció, revelen les fonts consultades, l'interès de Zaplana pel gimnàs del centre penitenciari. Sobretot, perquè mentre que va manifestar la seva intenció d'acudir, el seu advocat va demanar la jutgessa que el deixés en llibertat o sota arrest domiciliari al·ludint a «raons humanitàries» per la leucèmia que pateix des de fa anys. La magistrada no ha atès la petició de la defensa i  Zaplana continuarà empresonat.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat