El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha decretat aquest divendres l'anul·lació de dos articles més del decret d'usos de llengües a l'administració, que prioritza el valencià en les comunicacions orals i escrites de la Generalitat. Segons ha anunciat el TSJ la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa considera contraris a dret l'article que considera el valencià "llengua destacada" i el que regula la redacció de les escriptures notarials. El tribunal es refereix concretament a l'article 4, que regulava "l'ús general del valencià", i al 22, que regula les escriptures públiques.

L'alt tribunal valencià assenyala que aquest pronunciament a perquè els recurrents, en aquest cas el Partit Popular de la Comunitat Valenciana, no van impugnar-los. En la primera sentència, el tribunal anul·lava els articles que donen un ús destacat al valencià sobre el castellà en les notificacions, la retolació d'edificis i la comunicació entre els empleats públics i amb els ciutadans.

Per la seua part, La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha lamentat  que el PPCV siga "incapaç d'estimar la llengua dels nostres avantpassats"  Oltra ha fet aquestes declaracions després de ser preguntada per la decisió que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià –coneguda aquest dimecres– d'anul·lar un total d'onze, més dos de hui tretze, articles del decret d'ús del valencià a les administracions per considerar que margina el castellà.

La també consellera d'Igualtat ha puntualitzat que el govern valencià no valora les decisions judicials però sí les de caràcter polític atés que aquesta situació s'ha produït perquè els populars van presentar un recurs contra aquest decret. "El PPCV converteix la nostra riquesa cultural en un conflicte permanent i això és molt cansat i molt trist", ha asseverat la número dos del Consell.

Oltra ha assegurat que la Generalitat presentarà un recurs contra la sentència del TSJ perquè la seua obligació és "defensar els drets de les persones a relacionar-se en l'administració amb la llengua que trien". I ha manifestat que és tota "una sort tindre dues llengües" i que veu "profundament irresponsable" que el PPCV genere una disputa entre la societat valenciana. 

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat