En l'embolic aquest de l'emèrit, dels Borbons i de la Corona coincidiran amb mi que tot està molt mal organitzat. El cap de l'Estat i el president del Govern central sabien des de març de 2019 això de la comissió dels 100 M € del rei saudita i ningú va reaccionar fins a la pandèmia, quan Borbó i Grècia li van llevar al seu pare la seva participació en el pressupost de la Casa Reial i va renunciar a una herència encara jurídicament irrenunciable. Després, l'últim 18 de març, el cap de l'Estat va declamar un discurs difús i buit, on res deia de la conducta del seu pare.

Va passar el pitjor de la pandèmia i Pedro Sánchez li va demanar un gest de complicitat a la Casa Reial sense fer, per part seva, el que li corresponia, que era modificar el Reial Decret 368/1987 suprimint el tractament vitalici de Rei (no rei emèrit) del Borbó i Borbó. Borbó i Grècia va executar després una tourneé territorial dissenyada pel seu pitjor enemic i, finalitzada aquesta, Borbó i Borbó li va escriure dient, en síntesi "Felip, majestat: marxo que haig de marxar". No va pagar el que devia al fisc, ni ens va escriure, disculpant-se, a la ciutadania ni als representants parlamentaris. Després marxa, perquè sembla ser que és el que toca ara i aterra a Abu Dhabi (Unió dels Emirats Àrabs), famós pel seu respecte a la democràcia i a l'Estat de Dret i pertanyent a l'àmbit territorial d'on —diuen— van venir bona part de les contribucions a la fortuna presumptament il·legal de l'emèrit.

Els pregunto als que en saben de política si tot aquest rebombori no serà un gravíssim error dels que dirigeixen la Casa Reial i la Moncloa, i un referent galleguista i moderat, amb responsabilitats passades molt importants a la Xunta em respon: "Xoán, la fugida del Borbó, més que un error polític de la Corona és una evidència de la incapacitat de l'estat espanyol per evolucionar cap a fórmules més democràtiques. És la màfia madrilenya. Si l'emèrit volgués salvar la monarquia permetria que el seu fill el matés políticament amb honor. Però diu que no, convençut que els seus embolics eren coneguts per tots. Vet aquí que marxi amb tots els honors i els altres a callar, mentre el mateix Pedro Sánchez diu que no sap on és... increïble!"

Es resolen d'aquesta manera les diferències entre el cap de la Casa Reial i el president del Govern de l'Estat. Mentrestant, el Tribunal Suprem paralitza la recerca judicial respecte del Borbó i Borbó i usurpa les funcions dels jutjats de vigilància penitenciària deixant sense efecte permisos, treballs exteriors i tercers graus dels presos polítics sobiranistes catalans i l'Audiència Nacional investiga la líder el BNG, Ana Pontón, per injúries a la Corona.

Així, convindran amb mi en la falta absoluta de transparència i exemplaritat en la Corona i en les institucions centrals de l'Estat espanyol. Una falta de transparència i exemplaritat que haurà de condemnar la monarquia, més aviat que tard, a l'ostracisme. Però, per això d'ara, el Govern central va en el lot, almenys, de la falta de transparència.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat