1. Vigila, Santi Vila...

El conseller freelance Santi Vila va participar, -de fet va ser l'únic membre del Govern-, a la trobada anual de S'Agaró d'aquest cap de setmana. Vila es va deixar anar demanant un Govern "previsible" amb una crítica soterrada a la manera de negociar entre JxSí i la CUP. Les seves paraules van alertar l'organitzadora de la trobada, Anna Balletbó, que li va recomanar que vigilés. "Vigila, Santi, vigila que això que dius...", li va etzibar per advertir-lo que els seus posicionaments podien grinyolar amb els oficials. També Vila va comparar la I República "La Gloriosa", que es va fer sense republicans, amb una independència que es podria fer "sense independentistes".

2. Més feina per a Llach

L'estat de les negociacions i la queixa de la CUP que no s'ha tancat cap acord han empipat els junters que escoltaven plegats la roda de premsa dels cupaires. Fins i tot, Lluís Llach, que fa més hores que un rellotge, s'ha mostrat molest per l'afirmació de la CUP que no s'havia arribat a cap acord concret en la seva taula de negociació, que és la del pla de xoc. Tot i això, a JxSí volen que Llach tingui més protagonisme en les converses perquè interpreten que entén més els gestos i el llenguatge de la CUP.

3. Guàrdia pretoriana pels diputats de la CUP

És habitual en les pràctiques parlamentàries que els diputats que fan un "faristol", una roda de premsa a la sala habilitada per tal efecte al Parlament, ampliïn la informació en un "off the record" amb els periodistes. Si més no, glossin les declaracions, matisin o detallin la informació. Però els de la CUP han fugit literalment cap als seus despatxos i quan els periodistes han pogut aturar Sergi Saladié, que es mostrava disposat a atendre la premsa, els diputats Benet Salellas i Josep Manel Busqueta, l'han anat a buscar , l'han agafat del braç i se l'han endut.

4. Carrizosa i la història dels serveis secrets espanyols

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, s'ha fet un embolic històric amb els serveis d'intel·ligència espanyols. El diputat ciutadà criticava que els mateixos independentistes acusessin la CUP de tenir "infiltrats del CESID". Aquest era l'acrònim del Centro Superior de Información de la Defensa, el pare de l'actual CNI, i que va desaparèixer el 2002.

5. El trencacoscles de les comissions parlamentàries

La inactivitat al Parlament perquè no hi ha govern investit ha obligat els lletrats del Parlament a fer càbales per tenir feina. Així s'ha decidit començar a organitzar les comissions parlamentàries, les vèrtebres del sistema legislatiu. D'entrada s'organitzen les quatre comissions que regula directament el reglament (estatut dels diputats, reglament, peticions i matèries secretes i reservades) i les tres creades per llei (Síndic de Greuges, Sindicatura de Comptes i control de l’actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals). Les comissions que no tenen una composició específica marcada pel reglament, les integren 21 membres, 10 de JxSí, 4 de C’s, 2 del PSC, CSQP i el PPC i 1 de la CUP.

6. La solidaritat de Companyon

L'exsecretari de la Mesa del Parlament i destacada veu independentista d'EUiA, David Companyon, va aprofitar la presentació de Sindicalistes de CCOO per la Independència per reclamar ajuda per a la CUP. "No s'hi val que les esquerres deixin sola la CUP davant CDC!", va etzibar Companyon aplaudit per un auditori favorable clarament a la constitució de la República Catalana.

7. De Gispert ressuscita la ironia de Jordi Cañas

Núria de Gispert s'ha deixat anar a Twitter. A la motxilla de dilluns ho explicàvem amb detall. Tanta és la ferotgia de l'expresidenta del Parlament amb la CUP que ha despertat un altre clàssic de Twitter, l'exdiputat de C's Jordi Cañas que feia conya de la "revolta dels somriures" amb el contrast de les crítiques a la CUP a través de Twitter.

 

8. Torna Buenafuente

L'humorista Andreu Buenafuente ha fitxat per Movistar+ amb un 'late night show' per tres temporades. El programa es titula Late Motiv i s'estrenarà a principis del 2016.

9.  El misteri dels cranis humans trobats a Roses

  Els Mosso treuen restes humanes del mar/Aj,Roses Misteriosa, macabra i tètrica troballa a la platja dels Palangrers de Roses: vuit cranis i catorze fèmurs humans. La unitat aquàtica dels Mossos n'investiga l'origen. Faria pocs dies que es troben a l'aigua. La policia científica estudia les restes trobades per un practicant d'snorkel.

10. I ara, a estudiar el federalisme

Estudiar el Bundesrat o Consell Federal alemany per si pot servir d’inspiració en una eventual reforma constitucional a Espanya és l’objectiu del VI Observatori del Federalisme, que tindrà lloc el dimecres dia 2 de desembre a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona. Alguns dels participants seran Ute Rettler, directora del Bundesrat; Ulrike Hiller, plenipotenciària de Bremen davant la Federació; Angelica Schwall-Düren, exministra d’Estat i d’Afers de la Federació, Europa i Mitjans de Comunicació del Rin del Nord-Westfàlia, o Volker Kröning, exmembre del Senat de Bremen i del Bundestag. La jornada, en la qual també participaran els professors de la Universitat de Barcelona Joan Vintró i Eliseo Aja, inclourà un debat sobre les virtuts del model alemany i les dificultats d’aplicar-lo a l’Estat espanyol.

11. Polèmica per convocar a corre-cuita concursos a comissaris principals del CNP

Mala maror als sindicats de la policia espanyola per una convocatòria de concurs oposició del Ministeri de l'Interior a dues setmanes de les eleccions. El divendres el Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret 1069/2015  pel qual es convoquen 27 places a comissaris principals. Un procés que canvia la manera d'accedir a la màxima autoritat del cos i que els sindicats entenen que es fa per garantir, passi el que passi el 20D, comissaris propers al PP. De fet, el president del Tribunal que vigilarà l'oposició és el director adjunt operatiu de la Policia, el totpoderós Eugenio Pino.

12. Sense Lliga espanyola a Catalunya

La Lliga Professional de Futbol a Catalunya tenia una oficina operativa, però en el darrer mes han desmantellat i acomiadat el personal que hi treballava. De fet, l'han buidat de contingut. "Ara tot ho porten a Madrid", asseguren extreballadors a El Nacional.

13. La Razón premia la Legió

Postres de músic amb "herbes de la CUP"

Sergi Saladié, diputat per Tarragona de la CUP, ha comparegut aquest dimarts a la tarda al Parlament per informar que la CUP farà l'assemblea per decidir si la legislatura continua el proper 27 de desembre. Saladié ha volgut utilitzar una metàfora per treure dramatisme a l'actual situació política. "Les converses estan refredades, res que amb un Frenadol no es pugui resoldre...ai, que no podem dir marques! Bé... res que amb unes herbes, nosaltres som més d'herbes, ho pugui arreglar!", ha aclarit Saladié davant les rialles dels periodistes de la sala que, de seguit, han interpretat les paraules.