Tal dia com avui de l’any 1924, fa 100 anys, a Barcelona; moria el doctor Josep Antoni Barraquer i Roviralta; que havia estat el pioner de l'oftalmologia a Catalunya i al conjunt de la península Ibèrica. Nascut a Barcelona el 1851 en una família de tradició mèdica, va estudiar i es va llicenciar en medicina a la Universitat de Barcelona (1877); va fundar un dispensari a l’Hospital de la Santa Creu (1879); es va endinsar en el món de l'oftalmologia i va ser el primer a fer talls en sèrie de la regió orbitària ocular, que serien una base fonamental per al coneixement anatòmic de l’ull. Posteriorment, va marxar a París per a estudiar malalties oculars, i en tornar a Barcelona (1880) va fundar el primer servei d’oftalmologia de Catalunya i de la península Ibèrica.

L’any 1888 va proposar al govern espanyol la implantació dels estudis d’oftalmologia a les facultats de medicina. Però van haver de passar molts anys fins a vèncer les desconfiances dels governs espanyols. Durant aquell temps d’espera, el doctor Barraquer va fundar la Societat Oftalmològica de Barcelona (1903) i la revista especialitzada Butlletí de la Clínica Oftalmològica de l'Hospital de la Santa Creu (1908), que serien pioneres en el seu gènere a la península Ibèrica. Un quart de segle més tard d’aquella primera proposta, la Universitat de Barcelona obtenia autorització per obrir la primera càtedra d’oftalmologia de Catalunya i de la península Ibèrica (1914), i el doctor Barraquer era nomenat primer catedràtic d’aquells estudis.

Durant la seva llarga i profitosa carrera va idear noves tècniques d’extracció extracapsular i de cataractes (fent bona la llarga tradició oftalmològica catalana iniciada pel doctor Cresques Abiatar —de Lleida— que a finals del segle XV havia estat el primer cirurgià català i un dels primers de la història a intervenir de cataractes). El doctor Barraquer va ser un expert micrògraf (ús de microscopis per a realitzar fotografies) i entre els seus treballs destacarien els dedicats a la histopatologia (observació al microscopi de cèl·lules i teixits afectats per una malaltia) sobre lesions oculars, morfologia normal i anatomia topogràfica. El doctor Barraquer va ser, també, l’iniciador d’una prestigiosa nissaga de metges oftalmòlegs que ha transcendit fins a l’actualitat.