Divendres, una gran sala de concerts a prop de Moscou va ser el lloc escollit per disparar a tots els que hi eren presents, incloent-hi nens, i va deixar —segons les dades disponibles en el moment d'escriure aquest article— 145 persones mortes i desenes de ferides. De moment, s'ha confirmat que 121 van ser ferides i 107 van necessitar ser ingressades d'urgència. Es considera ja un dels pitjors atacs terroristes patits per Rússia en la història moderna.

El centre Crocus, a la ciutat de Krasnogorsk, acollia unes 7.000 persones per al concert de Picnic, una banda de rock que va adquirir una rellevància política quan va anar a Crimea a tocar, per la qual cosa, posteriorment, va veure cancel·lada una actuació a Ucraïna. Els terroristes van atacar els agents de seguretat que custodiaven les portes del recinte, i després van bloquejar l'accés per procedir a tirotejar l'interior. Van obrir foc a boca de canó contra qualsevol que se'ls creuava, inclosos nens. Després del tiroteig, el grup d'homes armats va provocar un incendi que encara no se sap quantes víctimes ha provocat.

Segons informaven dissabte des de les forces de seguretat del Kremlin, onze persones, entre elles quatre terroristes, van ser detingudes per la seva implicació en l'atemptat. Les armes que havien fet servir estaven prèviament guardades i preparades per a l'atac. Els implicats en l'atac van ser detinguts a la regió de Briansk, a prop de la frontera d'Ucraïna, que era on se suposa que pretenien fugir, segons les autoritats russes que els han interrogat. Tots els responsables de l'atac seran castigats, segons va anunciar Putin en un missatge públic immediatament després de conèixer-se la terrible notícia. La seva prioritat, segons va subratllar dissabte, és evitar que els qui estan darrere d'aquesta matança puguin continuar actuant. Ha declarat el 24 de març com a dia de dol nacional.

Segons les imatges que s'han publicat en diferents mitjans russos, així com a les xarxes socials, durant l'interrogatori d'un dels detinguts, va afirmar que va dur a terme la matança a canvi de diners (mig milió de rubles, cosa que equival a uns 5.000 euros). Va afirmar que li havien proposat aquesta "missió" a través de Telegram, on li van indicar que havia de matar gent, sense importar a qui. Segons la seva versió, va ser un desconegut que li va fer la proposta, li va ingressar la meitat dels diners en el seu compte bancari i li va facilitar les armes.

A començaments del mes de març, els Estats Units van emetre una advertència als seus ciutadans residents a Rússia, instant-los a evitar llocs públics i reunions massificades. L'ambaixada va afirmar que els extremistes estaven planejant un atac imminent a Moscou. I això mateix van fer altres ambaixades, pocs dies abans de l'atemptat.

L'Estat Islàmic es va atribuir l'autoria de l'atac i va elogiar els "combatents" que el van perpetrar. S'ha apuntat a l'ISKP, branca d'Estat Islàmic a l'Afganistan, encara que no hi ha de moment cap prova que pugui confirmar aquestes hipòtesis. Des de mitjans occidentals, com The Guardian, apunten que els líders d'Estat Islàmic serien conscients del suport rus al règim d'Al-Assad a Síria i veuen Moscou com a "part d'una coalició més àmplia de forces cristianes o occidentals contra l'islam" i afegien en les seves últimes anàlisis que "els líders de l'ISKP també poden considerar que Rússia, juntament amb la Xina i altres, són importants per al govern dels talibans i estan mirant de soscavar-los, per la qual cosa un atac a Moscou combinaria amb les agendes locals i més globals". El New York Times apuntava també en aquest mateix sentit, subratllant l'ISPK com a ISIS-K, i la seva posició crítica amb Putin.

Aquesta és una línia d'investigació. Però des del Kremlin, concretament des dels serveis d'intel·ligència especials, s'ha apuntat al possible vincle d'Ucraïna rere aquests atacs. Una cosa que ha fet saltar immediatament diferents membres del govern de Zelenski, com ara Podoliak, que ha denunciat que qualsevol intent de vincular Ucraïna amb l'atac terrorista és absolutament insostenible. L'oficial d'intel·ligència ucraïnès, Andrí Iusov, també s'ha pronunciat públicament per dir que es tracta d'una mentida, una altra més, dels serveis especials russos.

Víctimes innocents, terror i desinformació com a eines de pressió per a raons fosques que segur que se'ns escapen

De moment, resulta massa aviat per poder saber qui hi ha darrere d'aquesta terrible matança. Però ja hi ha força teories i totes interessants: des dels Estats Units, un dels fundadors de l'ISIS, passant per Ucraïna, i fins a la mateixa Rússia en un autoatemptat de falsa bandera. Possibilitats, totes, que circulen ara mateix de la mà d'analistes experts en geopolítica.

L'expectació davant de la resposta de Rússia és màxima, ja que, precisament abans del tiroteig, Rússia havia dut a terme l'atac més gran contra Ucraïna aquest últim any de batalla; i també havia bloquejat una proposta sobre l'alto el foc a Gaza al Consell de Seguretat de Nacions Unides proposada per primera vegada pels Estats Units.

El cert és que resulta xocant un atac de l'ISIS a Rússia, sobretot en un context en el qual es repeteix com un mantra que Putin volia provocar una Tercera Guerra Mundial (una cosa que ha estat manipulada ad nauseam per la premsa occidental, quan, en realitat, les paraules del mandatari rus han estat més aviat al contrari). L'ànsia de la Unió Europea per la compra d'armes, per establir sistemes d'aliança entre països per invertir milers de milions d'euros en la indústria armamentística, i el punt mort en el qual va quedar el Consell dijous passat quan va mirar d'aprovar l'ús dels actius russos congelats per a aquesta finalitat, presenten un panorama certament tens com per saber clarament quin interès hi ha darrere d'aquesta massacre.

La resposta de Rússia segurament aclareix alguna incògnita. Encara que no podem oblidar que també ho aprofitarà en el seu propi benefici estratègic, en un moment en què Putin ha sortit reelegit com a líder, amb més suports que mai; que està esclafant Ucraïna i la seva economia n'ha sortit reforçada, així com els seus llaços i aliances internacionals. Per tot això, un es podria preguntar si aquest atac a Moscou respon realment a l'interès de l'ISIS a Síria, o més aviat podria interessar altres potències per provocar una reacció de Rússia.

Segurament aflora informació de grandíssim interès durant els propers dies. I molt probablement, Ucraïna es quedi al camí tard o d'hora: quan aconsegueixin desfer-se de tot el material militar que queda, i duguin a terme un sistema de venda d'armes que asseguri als amics d'Ursula les vendes durant els propers anys.

Mentrestant, víctimes innocents, terror i desinformació com a eines de pressió per a raons fosques que segur que se'ns escapen. Com sempre.