¿Recorda la sèrie de dibuixos animats del “Correcamins”? El coiot es passava la vida perseguint-lo. I mai l'atrapava. Passava igual amb el gat Jinks i Pixie i Dixie. O amb en Tom, que vivia obsessionat amb atrapar a Jerry. Sense cap èxit. O amb Silvestre i Tweety, també conegut com a “Piolín”, nom ja associat per sempre més a uns cossos policials que quan van marxar per la bocana del port de BCN van fer-ho deixant un record que no oblidarem mai més.

Doncs bé, PP i Ciutadanos són la suma del Coiot, Jinks, Tom i Silvestre. Però en comptes de perseguir ràpides aus, hàbils ratolins o esmunyedissos canaris, ells persegueixen un grup ultra que es diu VOX i del qual ningú sap d'on li surten les misses.

PP i Ciutadanos creuen en que han de córrer tot el dia darrera de VOX perquè consideren que el seu discurs radicalment racista, provocadorament identitari, xenòfob i supremacista els pot fer perdre votants, que dit així realment és tenir una consideració molt amable i optimista dels propis votants. Però bé, tothom tracta els seus clients com creu convenient.

Però PP i Ciutadanos són la suma del Coiot, Jinks, Tom i Silvestre, no només perquè es passen el dia pendents d'atrapar un enemic sinó, i sobretot, perquè tampoc, com els passa a ells, no l'atraparan mai. Com a molt podran quedar-s'hi a tocar. Com el Coiot es queda sovint al costat del Correcamins, però just quan el tros de terra ferma ha deixat de ser-ho i és un barranc per on el Coiot acabarà caient-hi i provocant aquell núvol de pols que s'expressarà amb l'onomatopeia d'un “tumb” ofegat al moment de l'impacte amb el terra.

PP i Ciutadanos mai atraparan VOX perquè si ho fessin perdrien els seus vots moderats, que són d'una gent que sí, que són molt nacionalistes espanyols, molt anticatalans, molt tot el que vostè vulgui, però que si fins ara no han votat a VOX serà per alguna cosa. Una cosa que ara pot canviar? Sí, potser sí. I potser el Rei emèrit també començarà a partit d'ara a ser fidel a la seva muller ¿Però les coses canviaran tant com per justificar aquest discurs cada cop més “voxista” dels dos partits radicals espanyols de dretes?

Sí, perquè VOX és molt als tribunals i en alguns mitjans de comunicació en mans d’ultres com ells, però no és ningú a les urnes. A les eleccions generals del 2015 van aconseguir 58.114 vots, que van quedar-se en 46.781 a les del 2016. A les municipals va obtenir dues alcaldies i 22 regidors. I a casa nostra, a les últimes eleccions al Parlament ja ni van atrevir-se a presentar-s'hi després d'arreplegar 465 vots a les eleccions del 2015 i 197 a les del 2016.

Ves que anant darrera d'un animal que corre molt, però que realment no va enlloc, alguns no acabin caient pel barranc. I oblidant que als dibuixos animats et recuperes de seguida d'una caiguda, però en política les coses no funcionen ben bé així.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat