Tothom és molt lliure de lapidar el seu prestigi com cregui convenient. L’Organització Mundial de la Salut, també.

Recorda l’ebola? Havíem de morir tots (i totes). Després d’anys ignorant-lo a l’Àfrica, va començar a ser un gran problema quan va afectar uns pocs “occidentals”. I, de sobte, va desaparèixer de les nostres vides. Tal com hi havia arribat. Això sí, encara recordem aquell gran desplegament per traslladar Teresa Romero des de l’aeroport a l’hospital, on va arribar a ser donada per morta.

Recorda la grip aviària? També havíem de morir molt tots (i totes). I, recorda la crisi de les vacunes d’aquella grip, oi? No n’hi havia per tothom i semblava que acabaríem assaltant les fàbriques d’aquell tan preuat com imprescindible producte. Llàstima que després vam saber que diversos membres del comitè de l’OMS que va decretar l’alerta, van amagar els seus vincles financers amb els laboratoris fabricants de la vacuna. Ah, per cert, els laboratoris van fer-se d’or.

I, què podem dir del famós tema de les carns vermelles processades i el càncer de còlon? Vam passar del “no en mengin que moriran entre terribles dolors” al “res, escoltin, redueixin una miqueta el consum, i no passa res”.

Doncs bé, dels autors de tots aquests despropòsits, arriba a les nostres pantalles de mòbil i tauleta l’èxit del moment: les begudes molt calentes causen càncer d’esòfag. Ei, però probablement. Sí, perquè darrere de l’afirmació sempre hi apareix el “probablement”. O sigui, que l’OMS diu: compte amb les begudes molt escalfades que potser fan pupeta, però segons com.

Però, a veure una cosa... Què coi vol dir “probablement”? O sigui, l’organisme internacional que vetlla per la nostra salut avisa d’una causa de càncer, però depèn. I de què depèn? No ho sabem.

I el concepte “molt calentes”, què vol dir exactament? I mires, i a la línia 5.683 de l’alerta probable diu que estem parlant de 65 graus. Bé, doncs sí, efectivament es tracta de begudes calentetes, sí. De fet crec que a aquesta temperatura se les prenen el faquir Kirman i els dracs que llencen foc pels queixals. I pari de comptar.

Però el més bonic és que l’OMS només posa com a exemple el cafè i el mate. Molt bé, i la sopa? ¿La sopa també és una beguda molt calenta que, probablement, provoca càncer d’esòfag o no? I si fos que sí, quanta n’hem de prendre de sopa a 65 graus per, probablement, tenir càncer? Un platet a la setmana? A l’any? Al segle? Des de l’inici dels temps?

És molt lamentable que l’OMS tracti temes com el càncer amb aquesta frivolitat que, i en aquest cas no gens probablement, es desacrediti per sempre més.