Passar del centralisme de Madrid al de Barcelona no sé si mos servirà de molt, la veritat. Si la capital ha de fagocitar la diversitat i engolir-mos a tots, quasi que preferixo independitzar-me també d'ella. Per una banda, mig t'obliguen a anar a morir-hi: universitats, hospitals, conselleries, gestions, teatres, ofertes laborals... i per l'altra, mig te'n fan fora: lloguers inhumans, preus insuportables, transport públic lamentable i ara, per a acabar-ho d'adobar, resulta que s'està coent una nova normativa municipal i els conductors de fora de Barcelona ho tindrem més difícil per aparcar gratuïtament a la perifèria i moure-mos en transport públic cap a la i per la ciutat. La capital del país convertirà aparcaments gratuïts de l'extraradi en àrea verda per a residents. Entenc els veïns, de debò, però es tracta d'espais on estacionàvem molts conductors de fora per, després, traslladar-mos pel nucli urbà en metro, bus o ferrocarril.

Si el transport públic per arribar a la ciutat fos de qualitat i a un preu assequible, dixaríem lo cotxe a casa amb molt de gust, ja us ho ben asseguro. Conduir no és precisament barat i és més esgotador. Als que teniu estes ocurrències vos faria vindre jo a Tortosa, Lleida o Vic en tren i vories tu com vos ho pensàveu dues vegades. Però no, vatros les decisions les preneu des d'un despatx amb aire condicionat lluny de la realitat i sovint amb lo desplaçament més que resolt (i pagat). Si tots tenim los mateixos deures, per què no tots tenim los mateixos drets? No es pot estar al plat i a les tallades ni pretendre edificar una república sobre fonaments de fórmules caduques que potencien lo desequilibri territorial. Qui no siga conscient d'això no podrà construir cap nou país amb justícia i equitat, paraules que veig molt en boca de tothom, però poc en la pràctica efectiva.

Barcelona no pot voler ser la capital de tothom i aparcar la meitat del país

I quan hem de vindre al metge o a estudiar o a treballar, què? Permeteu la vida digna a la ruralitat i no mos caldria emigrar, llumeneres! Estes idees centralistes són d'una indecència que ni sou capaços de reconèixer i no mos vinguésseu a dir que és pel medi ambient. A l'Ebre lluitem per ell de fa dècades, en som uns ferms defensors. És innat en natros i resulta que el mateix poder que pren esta mesura urbanita injusta és lo que fa anys que dixa morir el Delta. Sabeu què? Aneu a pastar fang, vatros i el vostre centralisme disfressat de modernor. Cal un transport públic de qualitat i aparcaments dissuasius a les entrades de les grans ciutats. Del preu dels pàrquings del centre ja ni en parlo perquè m'agarra febre i del despoblament ja en vaig parlar un altre dia.

A partir d’ara, potser la gent de les comarques més allunyades del suposat centre podríem fer el mateix: quan vinguen los de Barcelona (i perdoneu, que ja sé que no tots sou iguals ni compartiu la mesura) que ho facen en transport públic, això si en troben o si acaben podent arribar a hora. I si no, que paguen per dixar el cotxe als nostres pobles. Així, ingressaríem uns quants eurets per a preservar el medi ambient i evitaríem imatges de massificació i d'algunes accions incíviques que este estiu mos han esborronat. Som gent acollidora i sou benvinguts, però cal mostrar respecte per la terra que es visita i cal que quan natros hem de vindre a ciutat no mos posésseu traves. No es pot voler ser la capital de tothom i aparcar la meitat del país.