La història sovint és capritxosa. Si es remena, un gairebé sempre descobreix que mai no hi ha una primera vegada. En el cas de la CUP tampoc. Serà pel molt que han marejat la perdiu amb la seva decisió? A escassos 50 metres d'on es reuniran aquest diumenge els dirigents de la CUP per prendre –o no, mai no se sap– la decisió més transcendent de la història de l'organització assembleària, tenia el seu quarter general el mes de setembre passat la candidatura de Junts pel Sí. Els Romeva i companyia decidien allà cada matí a les 8 l'estratègia de campanya. La història de la Catalunya recent es juga entre les dues seus. La de l'avinguda Madrid (JxSí) i la del carrer del Comandant Benítez (on s'ubica el casal on es reuneixen els capitostos de la CUP).

Entre a penes dues illes de cases s'escriurà la història política recent. Els insuficients 62 escons de JxSí; l'error de l'ANC evitant mullar-se entre la candidatura de Romeva i la de Baños al·legant –erròniament– que després del 27S els diputats de les dues llistes sumarien; la campanya electoral de guant blanc amb la CUP de la llista promoguda per Artur Mas i Oriol Junqueras; les setmanes interminables de negociació aparent entre JxSí i la CUP i que els segons han transformat en una obra de teatre de molt baixa categoria; l'assemblea de Sabadell del 1.515-1.515, de la qual avui ja no se sap quin valor polític té la rebolcada de les bases a una direcció molt contrària a l'acord.

El pes dels fets serà present en la cimera del carrer del Comandant Benítez. En aquest cas, s'hi han citat 68 quadres de l'organització cupaire. Un carrer d'un parell de travessies que evoca el comandant d'infanteria Julio Benítez, que el 1921, a l'inhòspit terreny marroquí del Rif, va defensar durant diversos dies la guarnició sense queviures ni municions, fins a la mort. La de Benítez seria una derrota clau per a les colònies espanyoles del nord de l'Àfrica. No farà falta arribar a tant, però en aquests dies de discussions, la situació ha estat d'alguna cosa més que d'enorme tensió entre els quadres de la CUP. Quan entrin al Centre Cívic Pere Quart, més d'un podrà dir que molt a prop va començar tot.