Tal dia com avui de l’any 1890, fa 129 anys, se celebrava a Barcelona la primera vaga general de la història de Catalunya i de la península Ibèrica que reivindicava la jornada laboral màxima de les vuit hores. L’1 de maig encara era laborable, i segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edicions del 01/05/1890 i 02/05/1890), el seguiment d’aquella vaga va ser, quasi, del 100%; i en l’acte central (la manifestació a la plaça de Palau, davant l’edifici del govern civil) s’hi van aplegar més de 20.000 persones. En aquella època, Barcelona tenia poc més de 400.000 habitants; per la qual cosa aquella reunió equivaldria, actualment, a una concentració d’unes vuitanta mil persones.

Aquella vaga havia estat convocada per les catorze societats obreres de Barcelona (principalment de tendència anarquista) i s’emmarcava en el context reivindicatiu de les classes treballadores de les zones industrialitzades d’Europa i de Nord-amèrica. Tan sols vuit anys abans (1882), les societats obreres de Nova York havien donat el tret de sortida a la reivindicació de la jornada laboral de les vuit hores. Haurien de passar, però, vint-i-nou anys per a assolir aquella fita. Seria precisament Catalunya, després de la Vaga de la Canadenca (1919) ―que es va perllongar per espai de tres mesos― el primer país d’Europa a instaurar la jornada laboral màxima de les vuit hores.

La mateixa premsa destaca el caràcter cívic, pacífic i festiu d’aquella protesta. Relata que els representants dels treballadors van lliurar el document que recollia les reivindicacions obreres al governador civil Luís Antúnez Monzón, que va felicitar els dirigents obrers i es va adreçar a la massa concentrada amb un “Visca Catalunya!”. També es diu que la jornada va transcórrer sense incidents remarcables, tret dels safraners que, aprofitant l’excepcionalitat de la jornada, van intentar esquivar els burots i d’algunes corredisses que es van produir a la tarda, a la ronda de Sant Antoni, quan la Guàrdia Civil a cavall va dispersar grups de persones que berenaven a les terrasses de les tavernes.