El passat 1 d'octubre, les imatges de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil carregant violentament contra les persones que volien votar de forma pacífica van fer la volta al món. En els últims mesos, el sobiranisme ha seguit una estratègia d'acumulació de forces i de legitimació interna i externa que ha estat sempre reforçada per les desproporcionades i excepcionals mesures preses pel govern del PP i pel conjunt dels aparells de l'Estat.

Amb la vista posada al món, la setmana passada el president Puigdemont va insistir en el diàleg i en la reclamació d'una mediació internacional per trobar una sortida acordada al conflicte democràtic que tenim a sobre de la taula, i que, en tot cas, ha de passar necessàriament pel reconeixement de Catalunya com a subjecte polític i pel seu dret d'autodeterminació.

Si el diàleg segueix essent impossible, l'única sortida que ens deixen és continuar fent passos ferms cap a la República

En aquest marc de diàleg i de mediació, Catalunya ha rebut propostes interessants —com la dels Elders o la de Suïssa—, i ha arrencat algunes declaracions importants com la del primer ministre belga. Les institucions de la Unió Europea, però, han actuat de forma decebedora i han tornat a situar els interessos de les elits dels estats per sobre de la voluntat democràtica de la gent i dels pobles. Confiem encara que Catalunya pugui ser el sotrac que Europa necessita per tal d'empoderar les regions i la ciutadania, enfront d'una arquitectura institucional que s'ha demostrat inoperant en els darrers anys.

El diàleg i la mediació, però, no poden esperar per sempre. Tothom ha vist quina de les dues parts vol parlar i quina no. L'Estat, en aquest sentit, no només no vol parlar sinó que ja ha amenaçat amb l'ús de l'article 155 i amb la intervenció del Govern de la Generalitat, dels Mossos d'Esquadra o de les nostres escoles. Qualsevol reforma de l'Estat, avui, seria tràgicament involutiva. En aquest context, si el diàleg segueix essent impossible, l'única sortida que ens deixen és continuar fent passos ferms cap a la República, des de la unitat del sobiranisme que ens ha dut fins aquí i amb plena confiança cap al govern del país. Ara, unitat i fermesa.

 

Magda Casamitjana és diputada i membre de la direcció de MES