Catalunya anirà de nou a les urnes el proper mes de març, presumiblement el dia 6. Així ho han decidit els dirigents de la CUP després de fer miques la legislatura resultant de les eleccions del 27 de setembre, la primera amb majoria independentista de la història de Catalunya. En una decisió esperada per uns, desitjada per d'altres i temuda per molts des de fa diverses setmanes, la direcció de la CUP, molt més anticapitalista que independentista, ha acabat fent valer la seva força i arraconant, una setmana després de l'assemblea de Sabadell, les posicions del 50% de les bases que van validar la proposta de Junts pel Sí. Per a molts, l'epíleg esperat després d'haver donat carta de naturalesa negociadora a un grup polític que ha defugit fins a l'últim moment primer l'acord i després la decisió.

L'onzena legislatura ja és, tret d'un imprevist de molt última hora, una legislatura fallida. No ho van voler així els ciutadans el 27S que es van expressar molt clarament i, en les eleccions al Parlament amb més participació, van anar a votar en un percentatge desconegut del 77,8%. Tampoc no ho van voler els 1,63 milions de votants de Junts pel Sí, que, paradoxes de l'aritmètica, van assolir 62 escons de 135 de possibles. Una xifra molt elevada però insuficient davant els 63 de Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el Partit Popular. Els deu de la CUP, que tothom situava al bloc independentista, han decantat la balança.

La posició final, no per prevista deixa de ser menys sorprenent i és potser l'avançada d'una divisió interna dins de la CUP. Reflecteix fins a quin punt l'organització anticapitalista i el sector capitanejat per Josep Manel Busqueta i Anna Gabriel ha prioritzat qüestions personals –el no a Mas– abans que avançar en la resolució aprovada pel Parlament el passat 9 de novembre.

S'entra ara en un temps nou de confecció d'aliances electorals i candidatures. Amb quatre grans interrogants a sobre de la taula: És repetible la coalició de Junts pel Sí? Quin serà el paper de l'ANC a partir d'ara? El president Mas tornarà a ser candidat? L'alcaldessa Ada Colau farà el salt de l'ajuntament de Barcelona a la Generalitat?