L'Ibex ha tornat a perdre la quota dels 9.000 punts arrossegat per un sector bancari afectat per una sobrecàrrega de vendes. Avui està sent un dia especialment amarg després que els bancs s'hagin vist embolicats en rumors adversos, com ara que els fons sobirans s'estan desprenent dels seus títols en vista de la desconfiança creixent sobre el seu futur immediat.

Aquesta desconfiança es basa en uns pressupostos presentats pel govern espanyol que amplien la despesa en més de 5.000 milions d'euros, mentre que hauran de ser les empreses les que paguin les tres quartes parts de la pujada d'impostos. El sector financer serà un dels grans perjudicats per aquest esquema. El president de la CEOE, Joan Rosell, ja ha indicat que "s'ha triat el camí equivocat".

A més, l'evolució de l'economia europea és lenta, modesta —amb un creixement entorn d'un 2,6% per al 2018 i d'un 2,3% per al 2019—, la qual cosa porta el BCE a ajornar la pujada dels tipus d'interès al juny del 2019. Mario Draghi és molt prudent, però aquesta cautela afecta el marge d'intermediació dels bancs (diferència entre el que es cobra per donar crèdit i el que es paga als comptecorrentistes). I els comptes de resultats se'n ressenten.

Això seria un mal conegut si alhora l'economia espanyola no s'estigués desaccelerant, en una fase d'alentiment en què l'economia de l'Ibex està liderant a la baixa Alemanya, França i Itàlia, segons la OCDE.

L'operació de la banca espanyola es podria veure afectada, a més, per una evolució adversa dels seus negocis a Llatinoamèrica (principalment a l'Argentina i el Brasil), que està patint la crisi dels països emergents (entre els quals Turquia) davant la pujada del dòlar.

I per si hi faltés alguna cosa, el Santander, segons mitjans borsaris, està sent investigat per frau fiscal a Alemanya juntament amb el Deutsche Bank i altres entitats. Ja ho diu la dita: ase magre, ple de mosques.