El referèndum ha sortit de boxes. L'organització de la convocatòria que ha de dur a terme el Govern ha fet un pas decisiu amb l'acord entre el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras perquè la conselleria de Governació, que dirigeix Meritxell Borràs, iniciï els tràmits per a l'homologació de les empreses que aspirin a subministrar les urnes perquè els ciutadans de Catalunya puguin votar el proper mes de setembre. En dates properes es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat.

El full de ruta que ha de portar a la celebració del referèndum compromès pel Govern necessitava des de fa setmanes sortir dels despatxos amb alguna cosa tangible després de l'enorme enrenou que va suposar la crisi entre Esquerra i el PDeCAT de la passada Setmana Santa amb filtracions de trobades incloses, i que van tenir en David Bonvehí la víctima d'una gravació que previsiblement va sortir de les files republicanes. La reacció del PDeCat va ser l'anunci d'una querella que més tard seria retirada. Tot aquest cúmul de desacords i l'espiral d'agressivitat que es va viure ha donat peu els últims dies a diversos acords entre Puigdemont i Junqueras, els primers dels quals són passar de la preparació del referèndum a l'organització del referèndum. Per això és obvi que encara que la compra d'urnes sigui un pas simbòlic és, primer, imprescindible i, segon, un missatge al Govern espanyol: en l'horitzó no hi ha una convocatòria d'eleccions autonòmiques.

La coincidència de l'anunci del Govern amb la compareixença de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, com a investigada davant del TSJC dilluns que ve tampoc és casual. En dates properes a més de Forcadell hauran d'acudir al TSJC quatre membres més de la Mesa de la Cambra catalana i el Govern vol enviar un missatge que els processos judicials ni el paralitzaran ni l'immobilitzaran en el compromís que va assumir quan la Cambra catalana va ratificar Puigdemont mitjançant la qüestió de confiança. La primera carta s'ha revelat i, com passa a les pel·lícules amb intriga, el moviment correspon ara, en tot cas, a l'Executiu de Mariano Rajoy.