Aquesta setmana que entra, Barcelona allotjarà en el Mobile World Congress una de les empreses que copen l'atenció mundial: Alibaba. El seu president, el flac Jack Ma, va ser, entre els empresaris, la figura protagonista del recent Fòrum de Davos. El seu èxit va rivalitzar posteriorment amb Elon Musk, patró d'Space X i Tesla, amb el seu sorprenent llançament des de cap Canaveral d'un coet reutilitzable destí a Mart. Mentre inventen el futur, aquests joves innovadors aposten sobre com serà el nostre avenir. Si favorable i optimista o, al contrari, carregat de nuvolots. Tot un test.

Comencem pel xinès, que es va llançar a l'aventura el 1999 i la plataforma de venda on-line que va fer que el 2017 i el Dia dels Solters, la nova generació capitanejada per Pequín i Xangai gastés 25.300 milions de dòlars en una sola jornada, més que en el Black Friday americà.

A Davos, el símbol del capitalisme "made in China" i competidor d'Amazon, va assenyalar que "el comerç electrònic no és per a grans empreses o empreses de països desenvolupats". I va afegir: "És per als països en desenvolupament, els joves i les petites empreses. No hauríem de permetre que el comerç global mundial sigui controlat per 60.000 grans companyies. Hauríem de crear tecnologies i polítiques per fomentar negocis de 6 milions de dòlars, de 16 o 60. Alibaba ho farà possible". "Fa cinc anys —va continuar— Alibaba va enviar 80.000 paquets a Rússia i el sistema postal de Rússia va col·lapsar. Avui hi van un milió de paquets al dia". Una cosa similar ha iniciat a l'Índia.

Jack Ma va assenyalar que "el comerç electrònic és per als països en desenvolupament, els joves i les petites empreses"

La presència en el Mobile World de l'"obre't, sèsam" se centrarà en la seva filial de pagaments Ant, que vol recaptar 5.000 milions de dòlars aixecant finançament privat, a partir d'una valorització de 120.000 milions, que l'apropa als gegants americans Visa i Mastercard.

D'aquesta manera, al seu creixent potencial logístic, Alibaba hi ha sumat el seu caràcter de pionera en pagaments electrònics, col·locant Alipay (precursor i base d'Ant) per permetre compres en línia sense pagament de comissions. És més: també ofereix crèdits als consumidors.

A la Xina, tothom paga el que compra amb telèfons intel·ligents. Conec un empresari català que a la localitat on va néixer Mao (avui un centre tecnològic) va anar a treure diners d'un caixer automàtic de l'hotel en què s'allotjava. Quan van sortir els iuans de la màquina, es va mostrar estranyat pel seu aspecte i se'n va anar a la recepció donant compte de les seves sospites als empleats. Des de l'altre costat del taulell va sentir rialles. "Esclar que és fals. No ha vist que tothom paga amb el mòbil?", li van respondre.

Ma és membre del Partit Comunista Xinès i pel que fa a la intel·ligència artificial, pensa col·laborar en la detecció de possibles actes delictius. "El sistema polític i legal del futur és inseparable d'internet i del big data", ha declarat.

Mentre inventen el futur, aquests joves innovadors aposten sobre com serà el nostre avenir

Des de Florida, on el 14 de febrer van morir 17 persones pels trets d'un jove criminal, s'havia enlairat una setmana abans a cap Canaveral un coet amb un cotxe Tesla al seu interior cap a Mart, que Elon Musk vol colonitzar d'aquí al 2025. Segons ell, l'home fa front a una doble amenaça. Aviat, el planeta no tindrà prou recursos per mantenir poblacions humanes que no deixen de multiplicar-se. Aviat, la intel·ligència artificial haurà progressat de manera que passarà a competir, i després a amenaçar, l'ésser humà, l'existència del qual qüestionarà. El planeta Mart o la guerra contra les màquines sobre un planeta Terra moribund; haurem d'escollir.

Un món nou, més extens? Una Terra hostil?

Mentre que, a la Xina, científics investiguen com es pot amb un mòbil detectar si una verdura o fruita està contaminada amb pesticides i quins són, als EUA torna la crida llunyana de l'espai. "La gent ha oblidat qui som, Donald, exploradors, pioners", es lamenta l'actor Matthew McConaughey a la pel·lícula Interstellar.

Mec... mec...

Sona el mòbil, agafi'l mirant al cel, atent si veu núvols negres. Així podrà escoltar i veure com serà el futur.