Per entendre el fenomen García Albiol el millor és anar amb ell a la seva Badalona. La que ell va crear electoralment del no-res. La Badalona albiolista. La que no vota PP sinó al Xavi. El dia triat és avui i el lloc el Teatre Blas Infante de la ciutat, on 400 incondicionals assisteixen a una "conferència" sobre la ciutat. Aquest és el motiu pel qual l'organització no hi ha convocat periodistes de “Barcelona”.

Apareix 10 minuts tard i caminant. Ja microfonat puja a l'escenari on hi ha unes lletres al terra que formen la frase “Albiol por Badalona”. Vesteix pantalons grisos, camisa de color blau degradat d'aquelles de la marca del cavallet i mocassins negres. Sense corbata ni americana. La xerrada la fa amb el suport d'unes fitxes que li passa una de les persones del seu equip just quan puja a l'escenari.

El discurs de García Albiol exalcalde és l'habitual dels últims dos anys: A Badalona hi governa la CUP a través d'un pacte “fet a les fosques en un despatx” amb la connivència del PSC a canvi de quatre càrrecs. Per tant, ara l'enemic és “la CUP”.

"Què podem esperar de la CUP?", es pregunta ell retòricament. I un senyor del públic crida "basura". "Què ha fet la CUP a l'alcaldia?" La gent crida "res". “La CUP que governa a Badalona té 750 mil euros per gastar amb la gent que té problemes i no pot pagar la llum ni l'aigua i, sabeu quant han gastat? 800€!”. Comentaris generals de desaprovació.

Un cop tenim els dolents identificats, què ofereix aquest a qui tothom anomena “el Xavi”, no Javi ni Javier? Doncs un discurs apartidista perquè “la solució dels problemes està per sobre de les ideologies” i perquè “per decidir asfaltar un carrer cal deixar la ideologia a banda”. Quan repassa els seus èxits com a alcalde, que ho va ser durant 4 anys, comença per la policia i la seguretat i pregunta: “Ara veieu la policia al carrer?”. Resposta dels presents: "Noooo". 

El primer gran aplaudiment arriba quan parla que els problemes de convivència cal afrontar-los "amb contundència". 

Canvia al català durant 5 minuts per parlar que ell continua treballant per Badalona, tot i que ara dedica el màxim dels seus esforços que “ningú separi Catalunya d'Espanya”, cosa que provoca un gran aplaudiment que es repeteix quan afirma: "podeu tenir la seguretat que ningú convocarà cap referèndum".

Per calmar inquietuds i possibles guerres internes anuncia que “quan l'any vinent hi hagi eleccions autonòmiques, seré el candidat, però també seré el candidat a Badalona d'aquí a dos anys perquè haig d'acabar el meu projecte". 

L'acte acaba a les 20.09 i llavors comença l'autèntic moment Albiol. Reparteix petons i encaixades amb els presents, però de seguida surt al carrer. Camina uns 200 metres fins a la terrassa d'un bar. Tothom, i quan dic tothom vull dir TOTHOM, el saluda. I si algun no se li acosta, se li acosta ell.

Un grup de senyores que estan en una terrassa, una parella passejant un cotxet, una família que està en un banc, un senyor a crits des de l'altra vorera. Joves i grans. És un fenomen que és impossible imaginar-lo fins que el veus. Mitja hora després arribem al bar granja Maribel.

Hi ha 10 taules. Saluda totes 10 i, mentre, també saluda la gent que passa. A molts els coneix pel seu nom. Una nena d'uns 10 anys passa amb un patinet. S'acosta al grup i torna cap a les seves dues amigues, que han quedat a uns metres i els diu: "està l'Albiol". Un noi que diu que és florista li passa un telèfon perquè parli amb un oncle seu que no es creu que està amb ell. I xerren. Albiol i el senyor del telèfon. L'amo de can Maribel fa aparèixer unes taules i unes cadires i el grup, unes 15 persones, s'asseu a descansar. El líder del PP català fa temps perquè té un sopar. Els deixo prenent la fresca i uns plats de morro fregit que García Albiol acompanya amb una ampolla d'aigua fresca. Em convida a seure amb ells, però un servidor ha de marxar a escriure això que està llegint. Quan m'allunyo, em creuo amb un grup de joves d'uns 16 anys. I, sap què passa quan arriben a la seva alçada? Que tots els coneixen i exclamen: “¡mira, el Albiol!”.