22 d'octubre del 2007. Li pregunten al llavors president del PP, Mariano Rajoy, sobre el canvi climàtic. La seva resposta és: “Jo en sé poc d'aquest assumpte però el meu cosí suposo en sabrà”. I el cosí va resultar ser un catedràtic de física de la universitat de Sevilla que es veu que una vegada va convocar 10 dels científics més importants del món i que, com va seguir explicant Rajoy, “cap li va garantir el temps que faria l'endemà a Sevilla. ¿Com pot ser que algú pugui dir què passarà al món d'aquí 300 anys? (...) El canvi climàtic no ha de ser considerat com una qüestió capital i no ho podem convertir en el problema mundial”. I així va ser com el cosí científic de Rajoy va convertir-se en un referent. Però no en el camp de la ciència sinó de l'humor.

Doncs bé, l'esperit del “cosinisme rajoià” ha tornat, però en aquest cas dins del cos de la presidenta de la Comunidad de Madrid. Entre gra de raïm i gra de raïm i queixalada de Torta del Casar, la senyora Isabel Díaz Ayuso se'n va anar a la Cadena SER i hi va excretar per via oral que “no es morirà la gent per la contaminació a Madrid, tal i com l'exposen molts cops. No és real. La contaminació no ens agrada a ningú i l'hem de combatre poc a poc, però Madrid està fent les coses bé en aquest sentit” (...) “No hem de generar cap alarma de salut pública perquè no hi ha motiu”.

La senyora Díaz Ayuso és llicenciada en periodisme, per tant de canvi climàtic en sap, més o menys, com un servidor. O sigui, ni idea. Res. Zero. Però, com a periodista que és, la senyora Díaz Ayuso hauria de saber que quan no tens ni idea d'un tema pots fer una cosa que en diuen documentar-se. I també és molt útil preguntar i escoltar als que en saben. I com més preguntes a més persones que en saben, més n'acabes sabent tu. Però mai seràs un expert, una autoritat, algú que pugui fer afirmacions basades en els teus coneixements, perquè és que resulta que no tens coneixements.

Per tant, la senyora Díaz Ayuso no és ningú per dir si a Madrid o a la Xina Popular la gent es mor o no per culpa de la contaminació. En canvi, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) sí que és algú. I la frivolitat de la senyora Díaz Ayuso ha estat tan bèstia que han decidit treballar en ple dia 1 de gener, un dels festius més sagrats de l'any, i publicar aquesta piulada:

CSIC1

Una piulada on remeten a un informe absolutament documentat, gens alarmista i gens sospitós d’haver estat elaborat per ideologia i del qual li ensenyo una part:

CSIC1·1

Però la cosa no ha acabat aquí i el CSIC, insisteixo en ple dia 1 de gener, ha acabat publicant un fil amb un munt de dades i d'informació que són una hòstia amb la mà oberta darrera d'altra per la senyora Díaz Ayuso:

CSIC2

CSIC3

CSIC4

Parafrasejant la lletra del pasdoble que als anys 40 dels segle passat van popularitzar a Espanya els detractors del torero Manolete, el CSIC li ha dit a la presidenta de Madrid: “Díaz Ayuso, si no sabes torear, ¿pa'qué te metes?”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat