No, aquest article no va de reivindicacions de taxistes. I tampoc va de protestes indepes. Ni va de formes de protesta. Ni de quines d'aquestes formes són apropiades o no. Ni del dret o no dret a tallar una via per on altres persones volen passar. Ni si tallar un carrer, una carretera, una autopista o una via de tren és violència.

No, aquest article va de saber quines són les regles del joc i a qui afecten. Com per saber-les, oi? És que, sap què passa? Doncs que de la mateixa manera que hi ha unes normes de trànsit segons les quals el vermell sempre vol dir aturar-se i el verd sempre vol dir passar, i seria impensable que el vermell fos “que s'aturí segons qui, i segons qui endavant”, doncs amb això de tallar o no tallar vies de circulació passa igual.

Vaja, que el meu interès es resumeix en aquell acudit que ja he explicat altres cops. Són dos bascos que van a buscar bolets. I estan allà que si patatim, que si patatam, bosc amunt, bosc avall, i de sobte un dels dos, que està remenant sota un pi, fot un crit:

—Aivá la hostia, Patxi, acabo de encontrar un Rolex de oro.

—Joder Koldo, aclarémonos. Si vamos a setas, vamos a setas. Y si vamos a Rolex, vamos a Rolex.

Doncs això, aclarim-nos.

A Catalunya, és un greu delicte de desordres violents gihadistes-colpistes tallar una via pública o no? A Catalunya, tothom que aixequi la barrera d'un peatge pot ser acusat de terrorisme, pot ser detingut per policies armats com per anar a Síria i pot ser dut a l'Audiència Nacional o això funciona depenent de qui aixeca la tanca?

A Catalunya, tallar la via de l’AVE a Girona és un greu delicte i, en canvi, està permès tallar avingudes del centre d'una gran ciutat? Sí? I quin és el criteri i qui l’aplica? I, sobretot, quina és la diferència entre un tall de via i l'altre?

O sigui, per saber-ho ja d'una vegada, per què tallar segons què es considera un desordre públic tan gran que implica la detenció sense ordre judicial (ei, però “supervisada” per un jutjat, una nova i simpàtica expressió per afegir al nostre vocabulari) i, en canvi, si segons qui talla segons què, llavors no passa res?

Qui provoca desordres i qui no? Què és exactament un desordre? I, sobretot, convindria saber què NO és un desordre. Per comparar, sap? No sé si m'explico. I és possible que a Espanya estigui prohibit fer certes protestes? No, ho dic per les conseqüències que provoquen algunes d'aquestes protestes i que no provoquen d'altres protestes semblants.

És que aclarir-ho seria molt bonic. Perquè si no resulta que estem circulant amb dos codis de la circulació diferents. I això és molt perillós perquè, si tots passem els semàfors en vermell, al final algú prendrà mal.